Няма как да сбъркате с тава, пълна с добре овкусени, крехки бавно печени свински ребърца. Това е онази храна, при която забравяш приборите и се оставяш на инстинкта – с пръсти, с усмивка и с много „ммм“!
Сочни, ароматни и с коричка, която изкушава още от фурната, това кулинарно вълшебство носи уюта на неделния обяд. А когато добавим и глътка червено вино, нещата стават направо неустоими.
Печете ги бавно, внимателно покрити, докато месото започне да се отделя от костта. И ако искате нещо още по-палаво – накрая можете да ги запечете с барбекю сос до златиста глазура. Просто класика, но с характер.
Споделете и вашето любимо ястие
в групата ни „Общност: Домашни вкусотийки“
Крехки печени ребърца
Радослав РадославовНеобходими продукти:
- 1.2 кг свински ребра
- олио
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. кимион
- 1 с.л. горчица (дижонска или друга)
- 1-2 броя дафинов лист
- 3-4 зърна бахар
- 6-8 зърна черен пипер
- 100 мл червено вино
Начин на приготвяне:
Нарежете ребърцата на порции (в размер по желание) и ги сложете в купа. Добавете олиото, солта, ригана, червения пипер, кимиона и горчицата. Разбъркайте добре, така че подправките да полепнат равномерно навсякъде.
Прехвърлете овкусените ребра в глинен гювеч или дълбока тава с капак. Прибавете дафиновия лист, зърната бахар и черния пипер. Полейте с червеното вино, като внимавате да не отмиете подправките от месото.
Покрийте съда с капак или алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 2 часа.
Ако желаете ребърцата да имат хрупкава, карамелизирана коричка, отстранете фолиото след първите 2 часа, намажете ги с малко барбекю сос и върнете във фурната за още 10 минути на 250°C (с включен горен реотан или вентилатор).
Поднесете готовите крехки печени ребърца с гарнитура по избор – картофено пюре, бобена салата, царевица на пара, свежа салата или просто топъл хляб.
„Общност: Домашни вкусотийки“ е групата ни във Facebook, в която всички любители на вкусната храна могат да споделят своите кулинарни творения. А ние ще представим домашните ви вкусотии на читателите на електронното списание © След 5.