Милфьой със смокини, портокал и шамфъстък

24Kitchen​

Понякога един десерт не е просто завършек на вечерята – той е празник на вкусовете, текстурите и усещанията. Този милфьой със смокини, портокал и шамфъстък е точно такова изживяване – изтънчен, свеж и деликатно сладък.

Хрупкавите златисти листове бутер тесто се редуват със сатенено гладък крем с аромат на портокалов цвят. Между слоевете се крият сочни зрели смокини, носещи меката сладост на късното лято, и свежи портокалови филенца, които внасят цитрусова искра. Финалният щрих – щедро поръсени натрошени шамфъстъци – добавя контрастна текстура и леко землист акцент.

Това е десерт, който говори на сетивата. Една класическа рецепта, претворена с артистизъм и любов към сезонните дарове на природата.

Милфьой със смокини, портокал и шамфъстък

Милфьой със смокини, портокал и шамфъстък

Ейнсли Хариът
Време за готвене: 45 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Френска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 350 г тесто (маслено)
  • пудра захар
  • 250 г маскарпоне
  • 275 г сметана (пълномаслена, течна)
  • 2 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. вода (от портокалов цвят)
  • 1 бр. портокал (кората от него, настъргана)
  • 4-5 с.л. сладко (от смокини или кайсии)
  • 3-4 бр. смокини
  • 45 г шамфъстък
  • 8 бр. мента (листа)
  • мед (течен)

Начин на приготвяне:

Разстелете тестото и го прехвърлете в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете тестото с плътен слой пудра захар. Поставете листа хартия върху тестото, а върху него втора тавичка. Притиснете с тежък съд. Печете тестото в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути. Отстранете съдовете, тавичката и хартията от тестото и го оставете да изстине.

В купа сипете маскарпонето и добавете 1 с.л. течна сметана. Разбъркайте с помощта на тел. След това добавете останалата сметана и разбийте с помощта на миксер, до образуването на меки връхчета. Добавете пудрата захар, водата от портокалов цвят и фино настърганата портокалова кора. Разбийте отново. Охладете крема.

Разрежете охладената кора от тесто на две, по средата, по хоризонтал. След това разрежете на 6 равни части, така ще получите 12 парчета маслена кора. Отделете 4 парчета, най-добре изглеждащите.

Пресипете крема в пош с назъбен накрайник. Намажете 8 парчета маслена кора с тънък слой сладко от смокини. Върху него шприцовайте крем, като движите поша наляво и надясно. Поръсете с натрошени на едро ядки шамфъстък. Нарежете смокините на тънки кръгчета и ги подредете върху крема. Поръсете с тънка струйка мед. Най-отгоре поръсете нарязани на ситно листа мента. Поставете 4 парчета върху другите 4 парчета. Поръсете горното с мед и поставете по 1 чисто парче маслена кора. Поръсете с пудра захар и поднесете.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *