Макар да се смята за класическа българска рецепта, шкембе чорба се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин, непременно опитайте тамошната шкембе чорба, приготвена от телешко шкембе. Подправена с турски лют червен пипер, оцет и счукан чесън, шкембе чорбата е просто уникална.
Можете да приготвите и шкембе чорбата със зеленчуци, ако искате да избягате от класиката. Или сварете повече шкембе, направете шкембе с език на фурна или шкембе с гъби в гювеч. Ако ви е любопитно, обещавам да ви разкажа как ги приготвям аз.
Рецептата за шкембе чорба, която ще ви покажа е също приготвена с телешко шкембе, предпочитам го пред свинското. Но в крайна сметка е въпрос на вкус. Приготвяла съм и шкембе чорба с шкембе от млечно теле – отново фантастичен вкус!
Как се прави шкембе чорба? Има много варианти, някои използват кисело мляко, други – прясно. Някои готвачи слагат препечено брашно, други – обикновено. Някои слагат яйце, други го отхвърлят. Сами изберете кой вариант ще допадне най-много на вашия вкус и на близките ви, които ще хапн
Ако обичате шкембе чорба, много вероятно е да харесате и моята чорба от свински уши. Опитайте я.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Шкембе чорба
Необходими продукти:
- 800 г телешко шкембе
- 3 бр. яйца (или 4 жълтъка)
- 4 с.л. брашно
- 200 г кисело мляко
- 2-3 с.л. лют пипер
- 1 ч.л. сол (може и повече, ако обичате по-солено)
- ½ глава чесън (счукан)
- 5-6 с.л. оцет (винен)
- 3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива добре и се оставя да се накисне във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено, се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистени шкембе.
Нарязва се на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа, като се добавя вода. Шкембето не трябва да остава без вода. Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 минути преди да се свали от огъня.
След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона.
Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
Взема се малка част от бульона (1 черпак) и на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака топличък бульон и после се изсипва в тенджерата.
Остава се на слаб огън за няколко минути, без да завира, за да не се пресече яйцето.
През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.