Есента наближава и идва ред да се ориентираме към рецептите с плодове, които се намират по-лесно през хладните месеци. Макар да го има целогодишно, кивито принципно е такъв плод. Ето как да приготвите вкъщи шоколадово руло с киви, в което леко киселият вкус на кивито приятно се комбинира с шоколадовото богатство на рулото.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Шоколадово руло с киви
Необходими продукти:
- 3 бр. киви
- 4 бр. яйца
- ½ ч.ч. тръстикова захар
- 4 с.л. какао
- 100 г брашно
- 1 ч.ч. сметана
- 4-5 с.л. пудра захар
- 2 с.л. масло (на стайна температура)
- олио (за намазване на тавата)
- 200 г шоколад (разтопен на водна баня)
- 30 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта (с миксер). Добавя се маслото и постепенно се прибавя пресятото какао. Лъжица по лъжица се добавя и пресятото брашно, като се доразбърква с шпатула.
Правоъгълна тава се намазва с олио и се застила с хартия за печене. Върху хартията се изсипва сместа и се заглажда с шпатула. Пече се на 180 градуса до готовност (около 10-13 минути).
След като е изпечен блатът, заедно с хартията за печене се слага върху влажна кърпа и се навива на руло. Така се оставя да изстине. След това хартията се отлепя.
Шоколадът се разтапя на водна баня. Кивито се нарязва на малки парчета. 2/3 от разтопения шоколад се разстила върху блата и се добавя кивито. Рулото се навива отново и се полива с останалия шоколад. Поръсва се с филирани бадеми. След това се оставя в хладилник да стегне за около час.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.