Мазнините в някои видове бисквити, кексове и торти може да имат вредно влияние върху паметта, твърдят учени. Изследване, проведено сред 1000 здрави мъже на възраст под 45 г., показва, че тези, които консумират трансмазнини, имат значително по-лоши резултати от тестовете на паметта.
„Трансмазнините са свързани най-вече с влошаването на паметта при мъжете до средна възраст. От здравословна гледна точка консумацията на трансмазнини е свързана с по-голямо телесно тегло, по-силна агресия и сърдечни болести“, казва д-р Беатрис Голомб от Калифорнийския университет.
Изследваните мъже нямат установени сърдечни заболявания. Те е трябвало да попълнят анкета за хранителния си режим. Според отговорите учените са направили оценка на консумацията на трансмазнини. След това участниците са разгледали поредица от 104 карти, върху които са изписани думи. Всеки един от тях е трябвало да посочи дали думата е нова или се повтаря.
Всеки грам консумирани трансмазнини на ден има връзка с около 0,76 думи, които са били посочени правилно. Хората, които консумират най-високи количества трансмазнини, могат да си спомнят 10% по-малко от думите, които си спомнят хората, които консумират малко хидрогенирани мазнини. Средният брой на правилно посочените думи е 86.
Трансмазнините са смятани за най-вредни за сърцето, дори по-вредни от наситените мазнини, които също причиняват сърдечни болести. Къде се срещат най често? Трансмазнините се използват в пакетираните храни и в ресторантите и магазините с цел подобряване на консистенцията, срока на годност или вкуса. Те се образуват, когато към растителното масло се прибави водород, за да стане маслото по-твърдо. Затова често тези мазнини се наричат хидрогенирани.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!

 
			
 
 
 
 
		 
 
		 
		
 
		 
		 
		 
 
 
		 
		 
 
		 
 
 
		 
 
		 
		