Внимание! Оризът може да е опасен


Консумацията на ориз е свързана с повишен риск от смърт от сърдечносъдови заболявания. Въпросното проучване е публикувано в списание „Science of the Total Environment“.

Учени от университетите в Манчестър и Солфорд анализираха данните на жители на Англия и Уелс и оцениха ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им.

Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.

В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%. Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло.

Дългосрочната употреба на този химичен елемент, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.

За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз – например басмати или бисерен ориз. 

Василена Гатева

Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *