Каридопитата е гръцки десерт, който се приготвя с много орехи и след това напояваме със сладък сироп. Има няколко варианта на този сладкиш с уникални съставки, използвани както в сиропа, така и в тортата. Ето как ще го приготвим днес. Да ви е сладко! 🙂
Сиропиран орехов сладкиш „Каридопита“
Стоян и ЛораНеобходими продукти:
- 400 г орехи
 - 200 г галета
 - 20 г бакпулвер
 - 1 с.л. канела
 - 1 ч.л. индийско орехче
 - 1 щипка карамфил (смлян)
 - кора от лимон (от един лимон)
 - 6 бр. яйца
 - 200 г захар
 - 200 г масло (разтопено)
 - 80 мл ром (бренди)
 
За сиропа:
- 300 г захар
 - 300 мл вода
 - сок от портокал (от един портокал)
 - кора от портокал (от един портокал)
 - 1 саше ванилия
 
Начин на приготвяне:
Смелете орехите.
В купа разбъркайте галетата с бакпулвера, канелата, индийското орехче и карамфила.
Изсипете сместа при орехите и отново смелете. Прибавете настърганата кора от лимон.
Разбийте яйцата със захарта до удвояване на обема. Налейте маслото и брендито и пак разбийте.
Добавете сухите съставки към яйцата и разбъркайте.
Изсипете в тава, постлана в хартия за печене.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути. Оставете да се охлади.
От водата, захарта, настърганата портокалова кора, сока от цитруса и ванилията направете сироп, като ги загреете на котлона.
Залейте кейка и оставете да се напои за няколко часа.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


                               
                             
		
		
