Понякога най-обикновените съставки създават най-уютните моменти. Тази домашна картофена яхния с грах е от онези рецепти, които ни връщат към детството, бабината кухня и онзи аромат, който се носи из къщата в мързеливия следобед. Лесна, икономична и неустоимо вкусна – тази яхния е като кулинарна прегръдка, която винаги ни чака у дома.
Домашна картофена яхния с грах
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 консерва грах (или буркан)
- 1 голям морков
- 2 бр. чушки (по избор – червени или зелени)
- 1 консерва домати (нарязани)
- 1 голяма глава лук
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. риган
- 1 с.л. сол (или на вкус)
- олио (за готвене)
Начин на приготвяне:
Започваме с лука – нарежете го на ситно и го задушете в тенджера с малко олио, докато стане златист и ухае уютно. Добавете моркова, нарязан на колелца или полумесеци, и чушките, нарязани на едри лентички. Разбъркайте и оставете зеленчуците леко да омекнат.
Време е за картофите – обелени и нарязани на едро, както повелява класиката. Добавете ги в тенджерата. Овкусете със сол, риган и червен пипер, разбъркайте добре, за да се покрият всички съставки.
Залейте с вода, колкото да покрие картофите. Оставете яхнията да къкри на среден огън, докато картофите почти омекнат (около 25 минути).
Добавете консервата с домати и оставете да поври още 5-10 минути. Накрая сложете консервирания грах и оставете яхнията да се довари още 5 минути.
Сервирайте готовата картофена яхния с грах с прясно изпечен хляб, люти чушки, купа таратор или просто така – с пълна лъжица и пълно сърце.
Малки хитрини:
Ако искате по-наситен вкус, добавете щипка захар към доматите и няколко капки зехтин преди сервиране.
Тази картофена яхния не претендира за гурме статус, но носи нещо много по-важно – вкус на дом и спомени. А понякога точно това ни липсва най-много. Да ви е сладко!
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.