Лятото върви към края си, затова вече започваме да се приготвяме с рецепти за предстоящите по-хладни дни. Ето и една за шпикован телешки шол в гювеч, която майка ми приготвя.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Начин на приготвяне:
Месото се почиства добре от мазнината и ципата. Шпикова се със скилидка чесън, разрязана по дължина на две, морков на тънки жулиени и около 10 зрънца черен пипер.
Шпиковането става с тънък нож. Правят се прорези в месото, като леко се завърта ножът, за да могат да се сложат продуктите за овкусяване – чесън, морков, черен пипер. Не е задължително да ги напъхвате напълно, няма проблем да се виждат и извън месото.
Посолява се на вкус и се слага в гювеча, като се прибавя чаша вода, чаша вино, един дафинов лист и две зърна бахар.
Студеният гювеч се поставя във фурната и се пече на 150 градуса до готовност за около 3-4 часа.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.