Шпикован телешки шол в гювеч


Лятото върви към края си, затова вече започваме да се приготвяме с рецепти за предстоящите по-хладни дни. Ето и една за шпикован телешки шол в гювеч, която майка ми приготвя.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Шпикован телешки шол в гювеч

Шпикован телешки шол в гювеч

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 4 часа 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 бр. телешки шол
  • 1 ск. чесън
  • 1 бр. морков (малък)
  • 10 зърна черен пипер
  • 1 бр. дафинов лист
  • 2 зърна бахар
  • 1 ч.ч. вино
  • сол

Начин на приготвяне:

Месото се почиства добре от мазнината и ципата. Шпикова се със скилидка чесън, разрязана по дължина на две, морков на тънки жулиени и около 10 зрънца черен пипер.

Шпиковането става с тънък нож. Правят се прорези в месото, като леко се завърта ножът, за да могат да се сложат продуктите за овкусяване – чесън, морков, черен пипер. Не е задължително да ги напъхвате напълно, няма проблем да се виждат и извън месото.


Посолява се на вкус и се слага в гювеча, като се прибавя чаша вода, чаша вино, един дафинов лист и две зърна бахар.

Студеният гювеч се поставя във фурната и се пече на 150 градуса до готовност за около 3-4 часа.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Изпрати рецепта

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ