Сладко от бяло грозде


Някога сутрините ухаеха на прясно сварено кафе и сладко, направено у дома с много търпение и любов. Едно от най-ценните съкровища в тефтерите на бабите беше именно това сладко от бяло грозде – семпло, но с изключително фин вкус.

Днес тази стара традиция може да оживее във вашата кухня само с четири съставки и една по желание. Ароматното сладко от бяло грозде ще внесе топлина в ежедневието и ще се превърне в любим комплимент към закуската, който приятели и роднини със сигурност ще пожелаят да опитат.

Сладко от бяло грозде

Сладко от бяло грозде

Ростислава Караджова
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:6 бурканчета

Необходими продукти:
  

  • 1 кг грозде (бяло)
  • 1 кг захар
  • 100 мл вода
  • 1 бр. лимон
  • орехови ядки (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте добре гроздето, отстранете дръжките и го оставете да се отцеди.

В широка тенджера сипете захарта и водата, загрейте на среден огън и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Преди сиропът да започне да се карамелизира, добавете гроздето и разбъркайте внимателно, за да се покрие равномерно.


Оставете сладкото да ври на умерен огън, като от време на време отстранявате пяната, която се образува на повърхността. Готово е, когато при загребване с лъжица сиропът се стича гъсто, а не като вода.

В края добавете нарязания на тънки резени лимон (и по желание ореховите ядки) и оставете да ври още около 5 минути.

Свалете от огъня и веднага насипете в горещи, стерилизирани буркани. Затворете ги добре, обърнете с капачките надолу, завийте с одеяло и оставете да изстинат напълно. Съхранявайте готовото сладко от бяло грозде на тъмно и хладно място.

Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *