Шкембе чорба със зеленчуци


Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да се впускам в това да убеждавам никого да пробва шкембе, но в същото време се дразня като чуя някого да казва “ама, как я ядете тази гнусотия”. Въпрос на избор е, както с всичко останало впрочем. Шкембе не се яде всеки ден, поне у нас. И от време на време човек може да си позволи по една купичка, макар да не е най-полезното нещо, смятам аз.

След като ви представих класическата рецепта за приготвяне на шкембе чорба – стъпка по спъпка, днес ще приготвим и една алтернативна форма на шкембето. А именно – шкембе чорба със зеленчуци – картоф, морков, червена чушка, зелена чушка. На практика шкембето се приготвя по същия начин, както по-горе, но се добавят зеленчуци и подправки. В този случай използвах окрехкотено телешко шкембе, което значително намали времето за варене на шкембето.

Шкембе чорба със зеленчуци

Шкембе чорба със зеленчуци

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 15 минути
Ястие: Супа
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 600 г телешко шкембе
  • 1 бр. картоф (средно голям)
  • 1 бр. червена чушка
  • 1 бр. зелена чушка
  • 1 глава лук (малка)
  • 2 с.л. зеленчуков микс
  • черен пипер (на вкус)
  • сол (на вкус)
  • 2 бр. яйца
  • 150 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

Окрехкотеното шкембе се измива добре и се нарязва на малки кубчета. Вари се около 40 минути в 2 литра вода. След това се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци и сушените зеленчуци. Шкембе чорбата се осолява и се подправя с черен пипер. Вари се докато зеленчуците и шкембето са добре сварени.


Накрая шкембето се застройва с киселото мляко и яйцата. Това става, след като яйцата и киселото мляко се разбиват добре с домакинска тел или вилица. След това на тънка струйка към сместа се прибавя по малко от чорбата при непрекъснато бъркане. Внимава се яйцето де не се пресече.

По желание готовата шкембе чорба със зеленчуци може да се поднесе с чесън и/или лют червен пипер.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ