Много вероятно е да асоциирате свинските уши с приготвянето на пача. И сте много прави! Пачата има много разновидности и на Балканите се приготвя често. Традиционно се приготвя от свинска глава, крака, опашка, уши. Но можете да видите и пача само от крака и уши например.
Някои народи приготвят пачата от агнешка глава и крака, а съм чувала, че в Кавказките републики правят подобна чорба, но от говеждо. Каквито и вариации да срещнете, едно е общото, което обединява категорично подобни чорби, и това е чесънът.
Много хора биха си казали – какво е чорба без чесън? Честно да ви кажа, аз не признавам и шкембе без чесън. От баба си знам, че естественият желатин втърдява чорбата от свински уши и я съхранява за дълго време. Все пак не трябва чорбата да има вътре оцет, както много хора я хапват.
И така, най-важното условие за добрата чорба от свински уши е да почистите добре ушите и да ги сварите добре. Всичко друго е детска играчка! Тъй като сервирам тази чорба от ушички гореща, я застройвам с кисело мляко и жълтъци.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Начин на приготвяне:
Свинските уши се почистват добре и се варят до готовност (за около 30 минути в тенджера под налягане или около 2 часа в обикновена) в подсолена вода. Изваждат се и ако има необходимост, се допочистват и се нарязват на хапки.
След това водата, в която са се варили, се прецежда и нарязаните свински уши се връщат обратно в бульона. При необходимост се добавя още сол.
Киселото мляко се разбива, заедно с жълтъците. Добавя се черният пипер и чорбата се застройва.
Малки хитрини:
- Изчакайте бульонът да не бъде много горещ, когато застройвате чорбата, за да не се пресече.
- Използвайте купа, в която да сложите киселото мляко и жълтъците и с помощта на черпак на тънка струйка наливайте по малко бульон при непрекъснато бъркане, докато сместа се темперира.
- После вземете от сместа със застройката и по същия начин черпак по черпак връщайте сместа в тенджерата с почти готовата чорба от свински уши.
Оставете на слаб котлон да се сготви жълтъкът за 2-3 минути. Поднесете чорбата от свински уши гореща. Подправете по желание със счукан чесън с оцет и/или лют червен пипер. Да ви е сладко!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.