Яйцата са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците. В египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени забелязват рисунки на мъж с подноси с щраусови яйца и яйца на пеликан.
В Древен Рим яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с ястия, приготвени с тях. Римляните чупели черупките в чиниите си, за да „изгонят“ злите духове, криещи се в яйцата. В Средновековието пък било забранено да се консумират яйца по време на пости заради високата им хранителна стойност.
Необходими продукти:
300 г гъби печурки
2 пилешки бутчета (сварени и обезкостени)
1 глава лук
3 кокоши яйца – сварени
6 пъдпъдъчи яйца
100-150 г кашкавал
2 картофа
майонеза
черен пипер
сол
олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме гъбите и лука. В тиган ги задушаваме до готовност, овкусяваме с сол и черен пипер. Накъсани парченца пилешко месо смесваме с гъбите и лука. Прибавяме и настърганите 3 сварени яйца и около 1/2 майонеза.
Картофите обелваме и нарязваме на пръчици. Пържим и отцеждаме на салфетка, за да опие мазнината. В голяма чиния оформяме пилешката смес на купчина, наоколо пържените картофени пръчици (да изглежда като гнездо), отгоре настърган кашкавал и сварените обелени пъдпъдъчи яйчица.
Автор: Цветанка Копринкова (гр. Пловдив)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!