Ето една приятна лятна салата, подходяща за чаша изстудено бяло вино! Разбира се, няма сезонно ограничение за похапването на салата с пикантни скариди, но аз лично ги асоциирам с лятото и топлите вечери край брега на морето.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Микс зелени салати с чери домати и пикантни скариди
Необходими продукти:
- 500 г скариди
- 200 г зелени салати (микс)
- 50 г рукола
- 100 г чери домати
- 1 бр. краставица
- 2 с.л. балсамов оцет (бял)
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. копър (нарязан на ситно)
- 1 с.л. олио
- 2 с.л. масло
- 2 скилидки чесън
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 2 с.л. чили сос
Начин на приготвяне:
При приготвянето на салатата с пикантни скариди, аз съветвам да започнете с подготовката на скаридите. Почистете главите, измийте ги и подсушете. Загрейте тиган и сложете 1 с.л. олио. Прибавете чесъна, за да ароматизира мазнината и след това прибавете почистените и подсушени скариди.
Запържете скаридите от двете страни, докато станат оранжево-розови (около 2-3 минути). Посолете и прибавете черен пипер, копър и маслото. Разбъркайте, докато маслото се разтопи и прибавете лютия чили сос. Оставете за още не повече от минута-две скаридите на тигана и отстранете.
Оставете ги да поизстинат леко. През това време измийте салатите, накъсайте ги с ръце на малки хапки, добавете руколата, нарязаната краставица и разполовените чери домати. Пригответе дресинг от зехтин, бял оцет балсамико, сол и овкусете салатата. Сервирайте салатата и наредете поизстиналите пикантни скариди отгоре.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.