© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Кои са най-излъчваните песни в ефира през 2023 г.?

    Кои са най-излъчваните песни в ефира през 2023 г.?

    RIA покорява българската сцена с "Отначало": почти 400 000 гледания за две седмици

    RIA покори българската сцена с „Отначало“: почти 400 000 гледания за две седмици

    Джина Стоева

    Стоева, Джина Стоева

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Васил Петров тръгва на коледно минитурне
    26.11.2025
    Папи Ханс, ДесиСлава и грозната истина за домашното насилие
    26.11.2025
    Оригиналната „Власт“ на Стенли оживява в ново видео
    23.11.2025
    Михаела Маринова и Тино възпяха нежността в „Ако можех“
    20.11.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    Кои са най-големите тайни, които крие всяка от зодиите?
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Пай със сирена и шунка

24Kitchen​
24Kitchen​
07.07.2025
Сподели във

Пайовете заемат особено място във френската кухня – не толкова като празнични ястия, а като част от ежедневното готвене, където вкусът и практичността вървят ръка за ръка. Пайът със сирена и шунка е сред онези рецепти, които впечатляват с прост състав, но внимателно подбрани съчетания.

Хрупкавото тесто създава стабилна основа за пълнеж от няколко вида сирена и качествена шунка, нарязана на тънки и ненатрапчиви парчета. Яйчената смес обединява всичко в плътен, но не тежък вкус.

Подходящ както за обяд, така и за вечеря, този пай може да се сервира топъл или охладен, в компанията на зелена салата или чаша сухо бяло вино. Простото му излъчване не подвежда – това е внимателно изградена рецепта, в която всеки компонент има място и причина.

Пай със сирена и шунка

Пай със сирена и шунка

Мишел Ру
Време за готвене: 2 часа часа
Ястие: Основно
Кухня: Френска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 375 г бутер тесто
  • 50 г сирене (Стилтън)
  • 150 г сирене (Пекорино)
  • 700 г шунка
  • 1 бр. яйце

За соса бешамел:

  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 мл сметана (течна)
  • 1 бр. индийско орехче

Начин на приготвяне:

За соса бешамел разтопете маслото в тиган, до образуването на пяна. Добавете брашното и гответе 4-5 минути, при непрекъснато разбъркване, като не позволявате то да си промени цвета. След това изсипете на струйка прясното мляко и сметаната, като бъркате непрекъснато. Гответе до желаната гъстота. За тази рецепта сосът трябва да е по-гъст. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Пресипете соса в чиния и покрийте с парче хартия за печене.


Разточете леко бутер тестото върху набрашнен плот. Изрежете 2 кръга от него – един с диаметър 24 см и един – с диаметър 28 см. Поставете по-малкия кръг в плоска тава, постлана с хартия за печене.

По средата на кръга започнете да редите пластове от шунка, сос Бешамел, настъргано пекорино и натрошено синьо сирене. Трябва да направите 5 пласта от продуктите в изброената последователност. Завършете с шунка и поставете по-големия кръг тесто отгоре. Притиснете добре по краищата и завийте тестото навътре.

Разбийте яйцето с щипка сол и намажете пая отвън, с помощта на четка. С острието на нож пробийте малка дупка по средата на пая, след това украсете с извити повърхностни разрези. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути. Оставете пая да изстине поне 15 минути преди да го нарежете на триъгълни парчета.

24Kitchen​
24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.

24Kitchen.bg

Свързани:24Kitchenбрашнобутер тестоиндийско орехчемасломлякосиренесметанашункаяйца
Предишна Ринго Стар 7 юли: Честит рожден ден, Ринго Стар!
Следваща Какво се случва с тялото ви, когато не правите секс дълго време? Какво се случва с тялото ви, когато не правите секс дълго време?
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Отбелязваме Международния ден за премахване на робството

Отбелязваме Международния ден за премахване на робството

02.12.2025
Свинско с картофи

Свинско с картофи

02.12.2025
Бритни Спиърс

2 декември: Честит рожден ден, Бритни Спиърс!

02.12.2025
Започва най-зловещият "Мрачен декември"

Започва най-зловещият „Мрачен декември“

01.12.2025
почивка от връзката

Да си вземеш почивка от връзката: защо понякога помага?

01.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди

Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди

19.11.2025

Тас-кебап със свинско месо

25.03.2016
Вегетарианска картофена пица

Вегетарианска картофена пица

28.11.2025
Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

Ранното побеляване на косата е признак за дълголетие

01.12.2025
Започва най-зловещият "Мрачен декември"

Започва най-зловещият „Мрачен декември“

01.12.2025
алкохол

10 грама чист алкохол не са заплаха за човешкото здраве

29.11.2025
Сутрешен рестарт или вечерен релакс: кога е най-доброто време за душ?

Сутрешен рестарт или вечерен релакс: кога е най-доброто време за душ?

28.11.2025
Бритни Спиърс

2 декември: Честит рожден ден, Бритни Спиърс!

02.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?

Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?

Ростислава Караджова
27.11.2025
Кога и как се хранят домашните кучета?

Кога и как се хранят домашните кучета?

Рада Манчева
30.11.2025
Майли Сайръс

23 ноември: Честит рожден ден, Майли Сайръс!

23.11.2025
Нийл Йънг

12 ноември: Честит рожден ден, Нийл Йънг!

12.11.2025
Да се погрижим за детските зъбки!

Да се погрижим за детските зъбки!

22.11.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?