Студена бадемова супа


Когато жегата стигне точката на кипене, най-мъдрото решение е… супа. Но не каква да е, а бадемова, студена и съвсем различна от всичко, което сте опитвали. Студена бадемова супа! Напомня на испанска ахобланко, но със свой почерк. Идеална за вечеря на терасата, за предястие с вино или просто защото обичаш да глезиш себе си.

Студена бадемова супа

Студена бадемова супа

Рада Манчева
Време за готвене: 1 час 20 минути
Време за изчакване: 2 часа
Ястие: Супа
Кухня: Испанска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 200 г бадеми (обелени, сурови)
  • 200 мл вода (хладка)
  • 200 г хляб (само средата, без коричките)
  • счукан чесън (на вкус)
  • сол (на вкус)
  • 100 мл зехтин (екстра върджин)

За сервиране:

  • 1 бр. яйце (твърдо сварено, нарязано на дребно)
  • няколко маслини

Начин на приготвяне:

Сложи бадемите в купа и ги залей с 200 мл хладка вода. Остави ги да си починат около час. Това е малката тайна за копринена текстура.

Междувременно накъсай хляба на малки залчета – само меката част. Коричките не ни трябват, остави ги за крутончета по-късно.

В голяма купа сложи хляба, бадемите заедно с водата им, оцета, чесъна и солта. Вземи пасатора и започни да работиш, докато всичко стане на фино пюре.

Докато пасираш, добавяй бавно студената вода на тънка струя, след това и зехтина. Ще се получи кремообразна, пухкава супа, съвсем без варене.


Остави готовата бадемова супа в хладилника за поне 1–2 часа. Тя трябва да е ледено хладна, но сгряваща душата.

Във всяка порция добави няколко капки зехтин, малко нарязано яйце и по няколко маслинки. Красота в купичка! Сервирай с препечена филийка и чаша студено бяло вино. Или просто така, защото ти се иска.

Малки хитрини:

Ако обичаш леки пикантни нотки, може да добавиш щипка бял пипер или капка табаско – изненадващо добре си пасват с бадемите.

Рада Манчева

Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *