Когато жегата стигне точката на кипене, най-мъдрото решение е… супа. Но не каква да е, а бадемова, студена и съвсем различна от всичко, което сте опитвали. Студена бадемова супа! Напомня на испанска ахобланко, но със свой почерк. Идеална за вечеря на терасата, за предястие с вино или просто защото обичаш да глезиш себе си.
Студена бадемова супа
Необходими продукти:
- 200 г бадеми (обелени, сурови)
- 200 мл вода (хладка)
- 200 г хляб (само средата, без коричките)
- счукан чесън (на вкус)
- сол (на вкус)
- 100 мл зехтин (екстра върджин)
За сервиране:
- 1 бр. яйце (твърдо сварено, нарязано на дребно)
- няколко маслини
Начин на приготвяне:
Сложи бадемите в купа и ги залей с 200 мл хладка вода. Остави ги да си починат около час. Това е малката тайна за копринена текстура.
Междувременно накъсай хляба на малки залчета – само меката част. Коричките не ни трябват, остави ги за крутончета по-късно.
В голяма купа сложи хляба, бадемите заедно с водата им, оцета, чесъна и солта. Вземи пасатора и започни да работиш, докато всичко стане на фино пюре.
Докато пасираш, добавяй бавно студената вода на тънка струя, след това и зехтина. Ще се получи кремообразна, пухкава супа, съвсем без варене.
Остави готовата бадемова супа в хладилника за поне 1–2 часа. Тя трябва да е ледено хладна, но сгряваща душата.
Във всяка порция добави няколко капки зехтин, малко нарязано яйце и по няколко маслинки. Красота в купичка! Сервирай с препечена филийка и чаша студено бяло вино. Или просто така, защото ти се иска.
Малки хитрини:
Ако обичаш леки пикантни нотки, може да добавиш щипка бял пипер или капка табаско – изненадващо добре си пасват с бадемите.
Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.