Ако търсиш ястие, което да комбинира домашен уют с финес, това телешко с винен сос е чудесен избор. То е онзи тип рецепти, които не изискват скъпи съставки или сложни техники, а само малко търпение и щипка вдъхновение. Ароматът на вино, който се вплита в месото, гъбите и подправките, създава усещане за топлина, каквото рядко се среща в делничната кухня.
Гозбата е идеална за вечеря с любим човек или спокоен уикенд обяд, в който искаш нещо малко по-специално. Комбинацията от сметана, горчица и дафинов лист придава на соса онзи наситен, плътен вкус, който прави всяка хапка незабравима. А когато я поднесеш с пухкав ориз, ефектът е пълен – простичко, красиво и апетитно.
Не е нужно поводът да е празничен. Понякога най-хубавите вечери или обеди се случват, именно когато решиш да се поглезиш с нещо вкусно. С тази рецепта можеш да направиш точно това – да превърнеш обикновения ден в повод за чаша червено вино и ароматна гозба, която стопля сърцето.
Телешко с винен сос
Необходими продукти:
- 600 г телешко месо
- 1 к.ч. вино
- 1 бр. морков
- 1 малка глава лук
- няколко гъби (манатарки, печурки)
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. горчица
- мащерка
- сол
- черен пипер
- шалот (сух)
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на ситно. Почистваме месото и също го нарязваме.
Запържваме месото в дълбок съд и го оставяме за кратко да се задуши заедно с виното.
Изваждаме го и в същия съд запържваме лука и моркова, а след това и гъбите. Връщаме месото и добавяме малко бульон или вода плюс сметаната, горчицата и сухите подправки.
Оставяме да се готви на слаб огън за около час. Поднасяме готовото телешко с винен сос с гарнитура от бял ориз.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.