Минокоп с моркови и пресен лук на фурна


Опитвали ли сте рибата минокоп, позната още като каменен лаврак или милокоп? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. За предстоящия Никулден, днес ще приготвим минокоп с моркови и пресен лук на фурна.

Аз лично изпекох рибата цяла, а за гарнитура предложих картофи и батат, които се пекоха, заедно с нея. Нарязах кореноплодните на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат да се изпекат по-бързо. Воала! Вечеря за минути!

Вкусна идея от Меrudia.bg

Минокоп с моркови и пресен лук на фурна

Минокоп с моркови и пресен лук на фурна

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Средиземноморска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1.5 кг риба минокоп
  • 3 бр. картофи
  • 2 бр. батати (по-малки или 1 голям)
  • 2 бр. моркови
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 с.л. копър (нарязан)
  • пипер меланж (на вкус)
  • сол (на вкус)
  • 2-3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Минокопът се почиства добре и се осолява.

Морковите се настъргват и заедно с нарязания на ситно пресен лук се задушават в 1 с.л. зехтин. Плънката се посолява и се добавя копър и пипер меланж.


Рибата се пълни с плънката и се слага върху хартия за печене – леко омазнена.

Снимка: Merudia.bg

Отстрани се подреждат на ветрило нарязаните на тънко картофи и батат. Осоляват се и се поливат с тънка струйка зехтин.

Пълненият минокоп с моркови и пресен лук се пече в предварително загряна фурна на 180°C около 35–50 минути, докато зеленчуците омекнат, а рибата стане златиста и сочно изпечена.

Минокоп с моркови и пресен лук на фурна
Снимка: Merudia.bg
Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *