Опитвали ли сте рибата минокоп, позната още като каменен лаврак или милокоп? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. За предстоящия Никулден, днес ще приготвим минокоп с моркови и пресен лук на фурна.
Аз лично изпекох рибата цяла, а за гарнитура предложих картофи и батат, които се пекоха, заедно с нея. Нарязах кореноплодните на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат да се изпекат по-бързо. Воала! Вечеря за минути!
Вкусна идея от Меrudia.bg
Минокоп с моркови и пресен лук на фурна
Необходими продукти:
- 1.5 кг риба минокоп
- 3 бр. картофи
- 2 бр. батати (по-малки или 1 голям)
- 2 бр. моркови
- 2 стръка пресен лук
- 1 с.л. копър (нарязан)
- пипер меланж (на вкус)
- сол (на вкус)
- 2-3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Минокопът се почиства добре и се осолява.
Морковите се настъргват и заедно с нарязания на ситно пресен лук се задушават в 1 с.л. зехтин. Плънката се посолява и се добавя копър и пипер меланж.
Рибата се пълни с плънката и се слага върху хартия за печене – леко омазнена.

Отстрани се подреждат на ветрило нарязаните на тънко картофи и батат. Осоляват се и се поливат с тънка струйка зехтин.
Пълненият минокоп с моркови и пресен лук се пече в предварително загряна фурна на 180°C около 35–50 минути, докато зеленчуците омекнат, а рибата стане златиста и сочно изпечена.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


