Чушки бюрек са едно от любимите ми ястия от детството. Можете да изпечете и да обелите чушките от предния ден. Независимо как ги печете – дали с чушкопек, във фурната, на котлона, трябва да внимавате да не ги разкъсате, докато ги белите, защото вероятността плънката да изпадне по време на панирането е доста сериозна.
Наскоро попаднах на топеното сирене с подправки и съм очарована. В кутийката имаше по 4 сиренца от два вида – едното е с по-изчистен вкус, по-натурално, а другият вид (любимият ми) е със зеленикав цвят и божествен аромат на подправки. Дори и само намазано на сухар сиренето е божествено, но аз реших да го комбинирам с извара и го използвах за плънка на чушки бюрек.
По желание в плънката можете да сложите 1-2 с.л. домати (настъргани) или доматено пюре. На мен лично чушките бюрек ми харесват повече, когато в плънката има домати, но това е въпрос на вкус. По същия начин стои въпросът с магданоза в плънката.
Разбира се, ако нямате топено сирене у дома, можете да приготвите и чушките бюрек по класическата рецепта или тези с крема сирене. Според различните рецепти чушките бюрек се пълнят с различно количество плънка. Аз може би слагам една идея повече плънка от обичайното, като внимавам да не изпадне при панирането.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Чушки бюрек с топено сирене
Необходими продукти:
- 10 бр. червени чушки (изпечени и обелени)
- 5 бр. топено сирене (триъгълничета)
- 250 г извара
- галета (за овалване)
- 4 бр. яйца (за панировката)
- зехтин или олио (за пържене)
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Топеното сирене се нарязва на малки парченца и се обърква с изварата.
Чушките се почистват добре и се пълнят с плънката.
Чушките се овалват в галетата и след това в яйцето и се запържват в сгорещената мазнина. По желание можете да потопите още веднъж чушките в галета и яйце.
Готовите чушки се посолявт. Могат да се сервират както топли, така и студени.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.

