Туронът е един от най-обичаните испански коледни десерти – семпъл като съставки, но богат на вкус. Комбинацията от бадеми, мед и яйчен белтък създава плътна, ароматна текстура, която ухае на празник и традиция.
Десертът има два варианта. Единият е Turrón de Jijona, в който бадемите се смилат фино. Тук представяме втория – Turrón de Alicante – по-твърд и хрупкав, с цели, запечени бадеми, слепени от ароматен меден карамел. Истинска класика на испанската коледна трапеза.
Рецептата е от конкурса „От кухнята с любов“
Начин на приготвяне:
За да приготвите оригинален испански коледен турон с цели бадеми изпечете ядките във фурна на 170°C за около 10–12 минути, докато станат златисти. Оставете ги да изстинат напълно.
В тенджера на слаб огън загрейте меда и захарта, като разбърквате, докато се получи гладък сироп. Не допускайте силно кипене.
В купа разбийте яйчния белтък с щипка сол до мек сняг. Свалете медената смес от котлона и внимателно добавете белтъка, като бъркате постоянно.
Върнете на много слаб огън и добавете целите бадеми. Разбъркайте добре, докато всички ядки се покрият равномерно и сместа започне да се сгъстява.
Изсипете сместа в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Притиснете добре, за да се уплътни.
Покрийте отгоре с още един лист хартия и притиснете леко. Оставете да стегне на стайна температура за поне 12 часа.
След пълното стягане нарежете готовия испански коледен турон с цели бадеми на правоъгълни парчета. Добре е да го направите с остър нож, за да не го раздробите при рязането.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


