В този семпъл на пръв поглед боб се крие магията на домашната кухня и дълбочината на гората. Подбрани бобени зърна, внимателно сварени до съвършенство, се срещат с класическите вкусове на лук, морков, чубрица, джоджен и червен пипер – но това е само началото.
Тайната? Лека добавка от брашно от манатарки. То не само сгъстява и обогатява ястието, но и придава онази земна нотка, която сякаш прошепва „есен в борова гора“.
Това е боб, който разказва история. Топла. Наситена. Истинска.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Начин на приготвяне:
Боба накисваме за поне 24 часа, измиваме добре и сваряваме до готовност, като е най-добре това да стане на бавен огън и по възможност премахваме първите 2-3 води, в които завира.
Запържваме нарязаните на ситно лук и морков, добавяме към тях сухите подправки и брашното от манатарки, оставяме ги на котлона за минутка, колкото да разгърнат ароматите си и добавяме гореща вода или бульон.
Изсипваме отцедения боб в тава, добавяме още малко мазнина и нарязания пресен девесил и добавяме течната част. Гледаме течността да покрива добре цялото количество боб.
Печем, докато течността се изпари и по желание поднасяме с още малко пресен девесил.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.