Ароматен боб на фурна


В този семпъл на пръв поглед боб се крие магията на домашната кухня и дълбочината на гората. Подбрани бобени зърна, внимателно сварени до съвършенство, се срещат с класическите вкусове на лук, морков, чубрица, джоджен и червен пипер – но това е само началото.

Тайната? Лека добавка от брашно от манатарки. То не само сгъстява и обогатява ястието, но и придава онази земна нотка, която сякаш прошепва „есен в борова гора“.

Това е боб, който разказва история. Топла. Наситена. Истинска.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия

Ароматен боб на фурна

Ароматен боб на фурна

Анелия Терзиева
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • ½ кг боб (шарен)
  • ½ връзка девесил (пресен)
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 бр. морков
  • 300 мл домати (пасирани)
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • пушен червен пипер
  • олио
  • брашно от манатарки

Начин на приготвяне:

Боба накисваме за поне 24 часа, измиваме добре и сваряваме до готовност, като е най-добре това да стане на бавен огън и по възможност премахваме първите 2-3 води, в които завира.


Запържваме нарязаните на ситно лук и морков, добавяме към тях сухите подправки и брашното от манатарки, оставяме ги на котлона за минутка, колкото да разгърнат ароматите си и добавяме гореща вода или бульон.

Изсипваме отцедения боб в тава, добавяме още малко мазнина и нарязания пресен девесил и добавяме течната част. Гледаме течността да покрива добре цялото количество боб.

Печем, докато течността се изпари и по желание поднасяме с още малко пресен девесил.

  • Ароматен боб на фурна
  • Ароматен боб на фурна
  • Ароматен боб на фурна
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *