Тази чорба от охлюви с черупки е по рецепта от Шуменския край. Откакто се помня в моето семейство всяка година се приготвяха охлюви под различна форма – на чорба, панирани, на мезе. Охлювите са деликатес и традиционно ястие, когато са приготвени майсторски и с желание. Това е нещо, което някои хора обожават, а други – не опитват.
Охлювите се събират от ранна пролет до есента с изключение на месеците на забрана през размножителния период или ако черупката им е малка. Това става веднага след дъжд, докато не са се напасли със зеленинка. Ако някой охлюв загорчи – това означава, че той си е хапнал някоя горчива трева – може би див пелин.
Събраните охлюви се оставят 2-3 дена да се изчистят, като изхвърлят стомашното съдържимо. Това става най-лесно, като се оставят в затворени, но надупчени пластмасови туби от вода. След това охлювите се измиват много добре под течаща вода, докато се премахне слузта, а умрелите се изхвърлят.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Чорба от охлюви с черупки
Необходими продукти:
- 1½ кг охлюви
- 2 бр. моркови
- 4-5 стръка пресен лук или 1 глава стар
- 1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки стар
- риган (на вкус)
- джоджен (на вкус)
- девесил (на вкус)
- ½ к.ч. олио
- 1 к.л. ориз
- черен пипер (на вкус)
- 1 връзка магданоз
- 1 с.л. сол
- люта чушка (лют червен пипер или лют сос)
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера се налива студена вода и се слагат охлювите. Трябва да се следи, докато охлювите се посварят, защото излизат от тенджерата и се образува пяна, затова не се слага капак. Може пяната да се обере с надупчена лъжица, но аз изхвърлям водата и наливам нова.
Варенето продължава около два часа, докато охлювите се сварят много добре. Половин час преди готовност се слагат последователно солта, олиото, ситно нарязания лук и морковите, чесъна, черен пипер, подправките и ориза. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.
Възможно ли е чорба от охлюви с черупките без люто? У нас – не! 🙂 Може да се подлюти цялата чорба, а може и след сервиране всеки да го направи по свой вкус. Хапва се само месестата част от охлюва, която се изважда с вилица или шиш за месо, а тъмната част се отстранява.
Добър апетит!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.