Чорба от охлюви с черупки


Тази чорба от охлюви с черупки е по рецепта от Шуменския край. Откакто се помня в моето семейство всяка година се приготвяха охлюви под различна форма – на чорба, панирани, на мезе. Охлювите са деликатес и традиционно ястие, когато са приготвени майсторски и с желание. Това е нещо, което някои хора обожават, а други – не опитват.

Охлювите се събират от ранна пролет до есента с изключение на месеците на забрана през размножителния период или ако черупката им е малка. Това става веднага след дъжд, докато не са се напасли със зеленинка. Ако някой охлюв загорчи  – това означава, че той си е хапнал някоя горчива трева – може би див пелин.

Събраните охлюви се оставят 2-3 дена да се изчистят, като изхвърлят стомашното съдържимо. Това става най-лесно, като се оставят в затворени, но надупчени пластмасови туби от вода. След това охлювите се измиват много добре под течаща вода, докато се премахне слузта, а умрелите се изхвърлят. 

Вкусна идея от Меrudia.bg

Чорба от охлюви с черупки

Чорба от охлюви с черупки

Виолета Шейтанова-Дечева
Подготовка: 2 дни
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Супа
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • кг охлюви
  • 2 бр. моркови
  • 4-5 стръка пресен лук или 1 глава стар
  • 1 стрък пресен чесън или 2-3 скилидки стар
  • риган (на вкус)
  • джоджен (на вкус)
  • девесил (на вкус)
  • ½ к.ч. олио
  • 1 к.л. ориз
  • черен пипер (на вкус)
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. сол
  • люта чушка (лют червен пипер или лют сос)

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера се налива студена вода и се слагат охлювите. Трябва да се следи, докато охлювите се посварят, защото излизат от тенджерата и се образува пяна, затова не се слага капак. Може пяната да се обере с надупчена лъжица, но аз изхвърлям водата и наливам нова.


Варенето продължава около два часа, докато охлювите се сварят много добре. Половин час преди готовност се слагат последователно солта, олиото, ситно нарязания лук и морковите, чесъна, черен пипер, подправките и ориза. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.

Възможно ли е чорба от охлюви с черупките без люто? У нас – не! 🙂 Може да се подлюти цялата чорба, а може и след сервиране всеки да го направи по свой вкус. Хапва се само месестата част от охлюва, която се изважда с вилица или шиш за месо, а тъмната част се отстранява.

Добър апетит!

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *