Домашна картофена яхния с грах


Понякога най-обикновените съставки създават най-уютните моменти. Тази домашна картофена яхния с грах е от онези рецепти, които ни връщат към детството, бабината кухня и онзи аромат, който се носи из къщата в мързеливия следобед. Лесна, икономична и неустоимо вкусна – тази яхния е като кулинарна прегръдка, която винаги ни чака у дома.

Домашна картофена яхния с грах

Домашна картофена яхния с грах

Василена Гатева
Време за готвене: 50 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 кг картофи
  • 1 консерва грах (или буркан)
  • 1 голям морков
  • 2 бр. чушки (по избор – червени или зелени)
  • 1 консерва домати (нарязани)
  • 1 голяма глава лук
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. риган
  • 1 с.л. сол (или на вкус)
  • олио (за готвене)

Начин на приготвяне:

Започваме с лука – нарежете го на ситно и го задушете в тенджера с малко олио, докато стане златист и ухае уютно. Добавете моркова, нарязан на колелца или полумесеци, и чушките, нарязани на едри лентички. Разбъркайте и оставете зеленчуците леко да омекнат.

Време е за картофите – обелени и нарязани на едро, както повелява класиката. Добавете ги в тенджерата. Овкусете със сол, риган и червен пипер, разбъркайте добре, за да се покрият всички съставки.

Залейте с вода, колкото да покрие картофите. Оставете яхнията да къкри на среден огън, докато картофите почти омекнат (около 25 минути).

Домашна картофена яхния с грах

Добавете консервата с домати и оставете да поври още 5-10 минути. Накрая сложете консервирания грах и оставете яхнията да се довари още 5 минути.


Сервирайте готовата картофена яхния с грах с прясно изпечен хляб, люти чушки, купа таратор или просто така – с пълна лъжица и пълно сърце.

  • Домашна картофена яхния с грах

Малки хитрини:

Ако искате по-наситен вкус, добавете щипка захар към доматите и няколко капки зехтин преди сервиране.

Тази картофена яхния не претендира за гурме статус, но носи нещо много по-важно – вкус на дом и спомени. А понякога точно това ни липсва най-много. Да ви е сладко!

Василена Гатева

Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *