Ако търсите нещо различно от обичайните паста рецепти – нещо уютно, което носи духа на Италия, но с лека българска закачка – тази италианска паста „Франческа Сапиенца“ е точно за вас.
Комбинацията от пълнозърнести спагети, лютеница и саламурено сирене създава усещане за домашен вкус, а финалният винен щрих с кисело мляко придава неочаквана дълбочина. Лесно, ефектно и чудесно за вечеря с чаша червено вино.
Италианска паста „Франческа Сапиенца“
Необходими продукти:
- 250 г спагети (пълнозърнести)
- 2 бр. домати
- 150 г сирене
- 2-3 с.л. лютеница
- 2 с.л. червено вино
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. чубрица (или на вкус)
Начин на приготвяне:
Сварете спагетите до степен ал денте – не ги преварявайте. Отцедете и прехвърлете в тава за печене. Добавете сиренето (натрошено), лютеницата, чубрицата и зехтина. Разбъркайте внимателно, за да се смесят добре.
Нарежете доматите на тънки шайби и ги подредете отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути.
Разбъркайте киселото мляко с червеното вино и около 5 минути преди края на печенето, го изсипете равномерно върху ястието.
Допечете вашата италианска паста „Франческа Сапиенца“ още 5 минути, докато повърхността леко се зачерви.
Сервирайте топло, с чаша вино и настроение за нещо непретенциозно, но с характер.
Преди години Живко открива, че освен кулинарията, фотографията и пътешествията, журналистиката е другата му страст. Днес той е носител на много награди и признания, все така запален пътешественик и собственик на туристически сайт. В кухнята обаче остава заклет вегетарианец.