Италианска паста „Франческа Сапиенца“


Ако търсите нещо различно от обичайните паста рецепти – нещо уютно, което носи духа на Италия, но с лека българска закачка – тази италианска паста „Франческа Сапиенца“ е точно за вас.

Комбинацията от пълнозърнести спагети, лютеница и саламурено сирене създава усещане за домашен вкус, а финалният винен щрих с кисело мляко придава неочаквана дълбочина. Лесно, ефектно и чудесно за вечеря с чаша червено вино.

Италианска паста "Франческа Сапиенца"

Италианска паста „Франческа Сапиенца“

Живко Константинов
Време за готвене: 45 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска, Италианска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 250 г спагети (пълнозърнести)
  • 2 бр. домати
  • 150 г сирене
  • 2-3 с.л. лютеница
  • 2 с.л. червено вино
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. чубрица (или на вкус)

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите до степен ал денте – не ги преварявайте. Отцедете и прехвърлете в тава за печене. Добавете сиренето (натрошено), лютеницата, чубрицата и зехтина. Разбъркайте внимателно, за да се смесят добре.

  • Италианска паста "Франческа Сапиенца"

Нарежете доматите на тънки шайби и ги подредете отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути.


Италианска паста "Франческа Сапиенца"

Разбъркайте киселото мляко с червеното вино и около 5 минути преди края на печенето, го изсипете равномерно върху ястието.

Допечете вашата италианска паста „Франческа Сапиенца“ още 5 минути, докато повърхността леко се зачерви.

Сервирайте топло, с чаша вино и настроение за нещо непретенциозно, но с характер.

Живко Константинов

Преди години Живко открива, че освен кулинарията, фотографията и пътешествията, журналистиката е другата му страст. Днес той е носител на много награди и признания, все така запален пътешественик и собственик на туристически сайт. В кухнята обаче остава заклет вегетарианец.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *