Пиле паприка


Тук дамите ще ме разберат – нали знаете как във фризьорските салони чувате какви ли не неподозирани истории, случки. Е, понякога обаче излизате и с уникална рецепта! Такъв беше моят случай при последното ми посещение на любимата ми фризьорка. Пиле паприка – истинска фантастика в чиния!

Признавам си печенето и беленето на чушките беше наистина времеемко, но резултатът си заслужаваше. За да улесните нещата, можете да си купите и готови печени чушки (такъв беше съветът и на моята позната), но аз упорито си купих 1,5 килограма червен пипер, пекох и белих.

За рецептата ви трябва и вкусно пилешко месо – аз използвах едно домашно пиле, нарязано на порции. Но вие можете да заложите и на пилешки бутчета – отново резултатът ще е страхотен! Към рецептата силно препоръчвам и един голям селски горещ хляб, с който да си топкате из вкусното пиле паприка.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Пиле паприка

Пиле паприка

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 45 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:5

Необходими продукти:
  

  • 1 цяло пиле или 5 бутчета
  • 1.2 кг домати рома
  • 1.5 кг червени чушки
  • 2 с.л. олио
  • ½ връзка магданоз
  • 2 глава чесън
  • черен пипер (на вкус)
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Доматите се срязват на две и се пекат в тавичка на 180 градуса около 35 минути. След това се вадят и се махат ципите. Останалата в тавичката вода се изхвърля, а самите домати се намачкват с вилица, докато станат на гъста каша, в която все пак има малки парченца домат.

Чушките се изпичат, почистват се от семки, дръжки и се обелват. В хаванче се начукват да станат на малки парченца. Ако не разполагате с хаванче, ги минете много набързо през кухненски робот, но не трябва да стават на каша, а да остане на парченца.


Аз ги изпекох във фурната на 200 градуса в тавичка, покрита с фолио, след което ги обелих, като изстинаха. Може да изпечете чушките както на ламарина, така и на чушкопек. Чушките се изсипват в тавичката с намачканите домати.

Парчетата пиле се пекат в намаслена с олио тавичка, с малко черен пипер и сол. Когато пилето е почти готово, се прехвърля в тавичката, в която са смесени доматите и чушките, сол и черен пипер, заедно с половин глава счукан чесън.

Пиле паприка
Снимка: Merudia.bg

Ястието се оставя още около 20 минути да се допече, за да се сгъстят още доматите и чушките. Като е готово, се добавя останалия счукан чесън и нарязания на ситно магданоз.

Снимка: Merudia.bg

Чупете хляба и добър апетит!

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *