Трюфад

24Kitchen​

Ако обичате ястия, които носят вкус на домашна храна, Трюфад определено ще ви спечели. Това е традиционна рецепта от френския регион Оверн, приготвяна с картофи, чесън и богато количество разтопено сирене. Ние ви предлагаме малка вариация – със смес от Чедър, Ементал, Комте и Онгълшийлд, които придават на ястието още по-богат и ароматен характер.

Същността на Трюфад е в простотата – златисто приготвени картофи, уханен чесън и топяща се смес от сирена, която обгръща всичко с мекота.

Най-добре се получава, когато използвате картофи с по-„восъчна“ текстура, които не се разпадат при готвене. Запържете ги в малко мазнина до златисто, добавете чесъна и сирената, и наблюдавайте как всичко се слива в апетитна, разтеглива комбинация от вкусове.

Сервирайте Трюфад с чаша сухо червено вино и свежа зелена салата. Това е ястие, което не само ще ви засити, но и ще ви накара да се отпуснете, да си поемете дъх и да се насладите на момента – точно както го правят в Оверн.

Трюфад

Трюфад

Мишел Ру
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Френска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1.2 кг картофи (за печене)
  • 4 с.л. патешка мас (или олио)
  • 50 г бекон (суров)
  • 400 г сирене (Чедър, Ементал, Комте или Онгълшийлд)
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на малки кубчета. Обелете картофите и ги нарежете на тънки крегчета с дебелина 3-4 мм.


Разтопете патешката мас в тиган или плитка тенджера с двойно дъно и в нея запържете бекона, докато придобие златист цвят. Добавете нарязаните картофи. Поръсете със сол и много черен пипер. Поставете капака и гответе на умерен огън 20 минути, като разбърквате от време на време.

Настържете трите вида сирене. Нарежете на ситно скилидката чесън. Добавете чесъна при картофите, разбъркайте и захлупете. Гответе още 10 минути.

Намалете силата на огъня и поръсете настърганите сирена едно по едно, на слоеве. Захлупете и гответе 5 минути, докато сирената се разтопят.

С помощта на шпатула остържете картофите от дъното на съда и ако имате желание, може да обърнете трюфада в чиния, подобно на фритата. Сервирайте със зелена салата и печено месо.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *