Ако обичате ястия, които носят вкус на домашна храна, Трюфад определено ще ви спечели. Това е традиционна рецепта от френския регион Оверн, приготвяна с картофи, чесън и богато количество разтопено сирене. Ние ви предлагаме малка вариация – със смес от Чедър, Ементал, Комте и Онгълшийлд, които придават на ястието още по-богат и ароматен характер.
Същността на Трюфад е в простотата – златисто приготвени картофи, уханен чесън и топяща се смес от сирена, която обгръща всичко с мекота.
Най-добре се получава, когато използвате картофи с по-„восъчна“ текстура, които не се разпадат при готвене. Запържете ги в малко мазнина до златисто, добавете чесъна и сирената, и наблюдавайте как всичко се слива в апетитна, разтеглива комбинация от вкусове.
Сервирайте Трюфад с чаша сухо червено вино и свежа зелена салата. Това е ястие, което не само ще ви засити, но и ще ви накара да се отпуснете, да си поемете дъх и да се насладите на момента – точно както го правят в Оверн.
Начин на приготвяне:
Нарежете бекона на малки кубчета. Обелете картофите и ги нарежете на тънки крегчета с дебелина 3-4 мм.
Разтопете патешката мас в тиган или плитка тенджера с двойно дъно и в нея запържете бекона, докато придобие златист цвят. Добавете нарязаните картофи. Поръсете със сол и много черен пипер. Поставете капака и гответе на умерен огън 20 минути, като разбърквате от време на време.
Настържете трите вида сирене. Нарежете на ситно скилидката чесън. Добавете чесъна при картофите, разбъркайте и захлупете. Гответе още 10 минути.
Намалете силата на огъня и поръсете настърганите сирена едно по едно, на слоеве. Захлупете и гответе 5 минути, докато сирената се разтопят.
С помощта на шпатула остържете картофите от дъното на съда и ако имате желание, може да обърнете трюфада в чиния, подобно на фритата. Сервирайте със зелена салата и печено месо.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.