© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    "Моята душа" като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    „Моята душа“ като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова

    И Garbage идват догодина

    И Garbage идват догодина

    Лейди Гага и Бруно Марс се събраха в любовната балада "Die With a Smile"

    Лейди Гага и Бруно Марс на върха в Billboard

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Шон Пол излиза на родна сцена през май
    19.12.2025
    Любо Киров вдъхва нов живот на „Говоря ти сериозно“ с анимирано видео
    17.12.2025
    Папи Ханс представи „Умирам да живея“ със съветски привкус
    16.12.2025
    Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България
    15.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    16.12.2025
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Ванилово-лимонен тарт

24Kitchen​
24Kitchen​
20.11.2023
Сподели във
Официален сайт ZAG Zodiak - дамски и мъжки парфюми

Красиво е, вкусно е, изглежда неустоимо. Имаме само едно „намигване“ – отделете си време, за да успеете да го приготвите. Този прекрасен тарт ще ви гарантира блестящ завършек на всяка вечеря. Да ви е сладко!

Ванилово-лимонен тарт

Ванилово-лимонен тарт

Рудолф ван Веен
Време за готвене: 3 часа часа
Ястие: Десерт
Кухня: Нидерландска
Порции:8

Необходими продукти:
  

За бадемовия блат:

  • 50 г белтък
  • 10 г захар
  • 60 г бадемово брашно
  • 60 г захар
  • 1 бр. яйце
  • 1 бр. жълтък
  • 15 г масло
  • 15 г брашно

За лимоновия крем:

  • 50 г лимонов сок
  • 40 г захар
  • 1 бр. яйце
  • 75 г масло
  • 2 листа желатин
  • 1 щипка куркума

За ваниловия мус:

  • 200 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 50 г захар
  • 3 бр. жълтъци
  • 4 листа желатин
  • 300 мл сметана (течна)

За лимоновото желе:

  • 6 листа желатин
  • 100 мл вода
  • 20 мл лимонов сок
  • 225 г захар
  • 225 г глюкоза (или мед)
  • 150 г кондензирано мляко
  • 1 щипка куркума

За хрупкавата основа:

  • 100 г корнфлейкс (натурален)
  • 240 г бял шоколад
  • 25 г масло

За декорация:

  • кедрови ядки
  • 1 резен лимон (сушен)
  • ванилия (шушулки)

Начин на приготвяне:

За бадемовия блат разбийте белтъците със захарта до получаването на сняг. В купа смесете бадемовото брашно, захарта, яйцето, жълтъка, разтопеното и охладено масло и брашното. Разбъркайте до хомогенност. Добавете разбитите белтъци на два пъти, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.

Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и я разстелете равномерно с дебелина 0.5 см. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 5-6 минути.

След като блата изстине, изрежете два кръга с помощта на ринг с диаметър 16 см.

За лимоновия крем залейте с вода в купа листата желатин и ги оставете за 10 минути да набъбнат. В тенджерка сипете лимоновия сок, захарта и щипката куркума и загрейте до 80 градуса, като разбърквате от време на време. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин и мекото масло. Разбъркайте докато желатинът и маслото се разтопят напълно и сместа изстине до 40 градуса. Изсипете крема във форма с диаметър 12 см, постлана с прозрачно фолио. Изравнете и покрийте с фолио и отгоре. Поставете във фризер докато кремът се втвърди.

За ваниловия мус накиснете желатина в студена вода. В тенджерка сипете прясното мляко, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия (запазете шушулките за украса). В купичка разбийте жълтъците с малко студено мляко. Щом млякото стигне точка на кипене, дръпнете съда от огъня и добавете жълтъците при непрекъснато разбъркване. Върнете сместа на котлона и бъркайте докато кремът се сгъсти леко, 4-5 минути. След това дръпнете от огъня и добавете изтискания желатин. Разбъркайте, за да се разтопи. Отделно разбийте сметаната до полуплътност и я охладете. След това я добавете на два пъти към яйчения крем и разбъркайте внимателно.

За лимоновото желе накиснете листовете желатин в студена вода за 10 минути. В тенджерка смесетеводата, лимоновия сок, глюкозата, кондензираното мляко и куркумата и оставете сместа да заври. Варете 10 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи напълно. След това прецедете желето през фина цедка. По време на изсипването му върху тарта желето трябва да е с температура 40 градуса.

За хрупкавия слой начупете корнфлейкса и го смесете с разтопен на водна баня бял шоколад и масло. Постелете голяма чиния за сервиране или поднос с кухненска хартия и прозрачно фолио и поставете ринг с диаметър 26 см върху нея. Изсипете хрупкавата смес и го разстелете равномерно.

Поставете единия бадемов блат по средата на ринга. Върху него поставете замръзналия крем. Излейте половината ванилов мус и го изравнете. Поставете втория бадемов блат и залейте с останалия ванилов мус. Изравнете, покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер за 1 час.

Извадете тарта от ринга и го поставете върху чашка или буркан, поставена по средата на тава или форма. Залейте тарта с желето и го оставете да се отцеди.

Прехвърлете тарта върху хрупкавата основа. С помощта на фолиото оформете борд от него. Украсете тарта с шушулки ванилия, кръгче сушен лимон и кедрови ядки.

24Kitchen​
24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.

24Kitchen.bg

Свързани:24Kitchenбадемово брашнобрашнобял шоколадванилияводаглюкозажелатинзахаркедрови ядкикорнфлейкскуркумалимонлимонов сокмасломлякосметанаяйца
Предишна Макс Барских и "Rich" Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Макс Барских и „Rich“
Следваща Пламен Бонев (De La Bona) търси светлината в „We Will Be Found“
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Мъжките характеристики

Мъжките характеристики, които биха впечатлили една жена на секундата

21.12.2025
дълголетие мъжете остаряват

Женените хора страдат по-малко от деменция

21.12.2025
Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

21.12.2025
Как да спасим чистачките от замръзване?

Как да спасим чистачките от замръзване?

21.12.2025
Зелева сарма в кексова форма

Зелева сарма в кексова форма

21.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Как да спасим чистачките от замръзване?

Как да спасим чистачките от замръзване?

21.12.2025
Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

Сезонът на райската ябълка: тайният ключ към здраве и енергия

21.12.2025
ботуши

3 идеи как да се справим с пропускащи вода ботуши

20.12.2025
матча

Какво е „матча“ и подходящ ли е за вас?

20.12.2025
аспирина

Какво не знаем за аспирина?

17.12.2025
Зелева сарма в кексова форма

Зелева сарма в кексова форма

21.12.2025
Джейкъб Форевър

21 декември: Честит рожден ден, Джейкъб Форевър!

21.12.2025
Маргарита Хранова

20 декември: Честит рожден ден, Маргарита Хранова!

20.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

Юлиян Лазаров
06.12.2025
Храни, които повишават нивата на тестостерон

Храни, които повишават нивата на тестостерон

Весела Ангелова
25.11.2025
"Паднали ангели" идва с история за любов отвъд времето

„Паднали ангели“ идва с история за любов отвъд времето

19.12.2025
Дария Томова: 9 часа дъжд, 1 истинска история и 1 силна песен

Дария Томова: 9 часа дъжд, 1 истинска история и 1 силна песен

04.12.2025
Какво трябва да знаете за ендометриозата?

Какво трябва да знаете за ендометриозата?

14.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?