© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Шон Пол излиза на родна сцена през май

    Шон Пол излиза на родна сцена през май

    Константинос Аргирос

    Горещият Константинос Аргирос идва за трети концерт в края на годината

    Green Day

    Green Day обявиха 20th Anniversary Edition на класиката си „American Idiot“

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    И Garbage идват догодина
    19.12.2025
    „Моята душа“ като изповед: емоционалното завръщане на Поли Генова
    18.12.2025
    Любо Киров вдъхва нов живот на „Говоря ти сериозно“ с анимирано видео
    17.12.2025
    Папи Ханс представи „Умирам да живея“ със съветски привкус
    16.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    Каква е слабата ти страна според нумерологията?
    16.12.2025
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
месо

Изкуствено месо: успешен бизнес или път към спасението?

Ноткер Блехнер @ Deutsche Welle
Ноткер Блехнер @ Deutsche Welle
12.10.2021
Сподели във
Официален сайт ZAG Zodiak - дамски и мъжки парфюми

Какво е общото между Бил Гейтс, Ричард Брансън и Леонардо ди Каприо? И тримата проявяват интерес към изкуственото месо. Те са инвестирали в стартъпи, които разработват технологии за синтетични месни продукти. Тримата ВИП-инвеститори смятат, че „месото от епруветка“ ще даде решаващ принос за опазване на климата и за редуциране на промишленото животновъдство.

Така смятат и учени от университетите в Оксфорд и в Амстердам, според които за производството на т.нар. „ин витро месо“ се използват 96% по-малко вода, 99% по-малко селскостопански площи, а технологията снижава емисиите на вредни за атмосферата газове със 78-96 на сто – всичко това в сравнение с производството на животинско месо. Да не забравяме и моралния аспект: при тази технология не се убиват никакви животни.

В основата е именно „ин витро“ технологията на базата на клетки от животинско месо: взимат се клетки от свине, пилета или говеда, които после се култивират в лабораторни условия. Новите продукти ще помогнат да се задоволи растящият световен глад за месо, защото според Световната организация по прехраната до 2050 година търсенето на месо по света ще се увеличи с цели 70%.

В Сингапур и Израел вече сервират синтетично месо

Изкуственото месо вече влезе в менюто на ресторантите в няколко държави по света. В изискания сингапурски „Клуб 1880“ гостите вече могат да си поръчат за 15 евро порция хрупкаво пилешко със сусамова панада и тестени кнедли. Синтетично месо се предлага и другаде в Сингапур, а вече и в Израел.

Калифорнийският стартъп Eat Just получи през 2020 година първия в света лиценз за синтезиране на месо от животински мускулни клетки. Но пазара вече излязоха поне 80 фирми за лабораторно месо, които привличат сериозни инвеститори. Но и традиционните концерни за хранителни продукти също проявяват бизнес-интерес към новите разработки.

Така „ин витро месото“ скоро може да влезе в сериозно промишлено производство. Eat Just планира строежа на голяма фабрика в Катар. Ако тамошните власти лицензират продажбата на синтетично месо, в скоро време калифорнийската фирма може да започне доставки по цял свят.

Но „месото от епруветка“ се натъква и на съпротива. Звездната готвачка Сара Винер например смята, че това е опасна задънена улица. Според нея производството на синтетичното месо ще изразходва много повече енергия и други ресурси.

Факт е, че за масовото производство на изкуствено месо ще трябват огромни биореактори, които потребяват изключително много електроенергия, признава Силвия Волф от Технологическия институт в Карлсруе.

Освен това за отглеждането на стволовите клетки ще се използва хранителен бульон от телешки зародиши, тоест – ще трябва да се умъртвяват милиони телета. Учените търсят решение на този проблем, като се опитват за заменят телешкия серум с растителни компоненти, например от водорасли.

Все още е твърде скъпо

Но най-голямата пречка пред новата технология възниква – както се случва често – заради цената. През 2013 година едно лабораторно кюфте все още струваше цели 250 000 евро. Да, днес можете да го изядете „само“ срещу 45 евро, но една истинска конкурентна пазарна цена ще бъде достигната едва през 2030 година, смятат специалистите.

Въпреки това вече се налага мнението, че в дългосрочна перспектива лабораторното месо ще стане по-евтино от естественото. Една голяма консултантска фирма прогнозира дори, че през 2040 година само 40% от месните изделия ще се произвеждат от месото на заклани животни.

В Германия не очакват синтетичното месо да се появи още утре в супермаркетите. За разлика от Сингапур и Израел, германските санитарни служби все още не са издали съответния лиценз. А и интересът на германските потребители сякаш все още не е толкова голям.


Свързани:бизнесмесонаукаприрода
Предишна Epic Drama „Криминалните случаи на Мърдок“ достига епизод 200 с премиерата на сезон 13
Следваща Нора Джоунс Нора Джоунс с първи коледен албум: „I Dream Of Christmas“
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Маргарита Хранова

20 декември: Честит рожден ден, Маргарита Хранова!

20.12.2025
И Garbage идват догодина

И Garbage идват догодина

19.12.2025
Коледната звезда като подарък! Защо пък не?!

Коледната звезда като подарък! Защо пък не?!

19.12.2025
Шон Пол излиза на родна сцена през май

Шон Пол излиза на родна сцена през май

19.12.2025
"Паднали ангели" идва с история за любов отвъд времето

„Паднали ангели“ идва с история за любов отвъд времето

19.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
4 храни, които нямат място в хладилника

4 храни, които нямат място в хладилника

19.03.2024
Риба, вино и пет дни купон в Бургас!

Риба, вино и пет дни купон в Бургас!

04.09.2025
Ябълкови щруделчета

Ябълкови щруделчета

29.09.2014
Суши "Криспи рол"

Суши „Криспи рол“

28.01.2022
Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

15.12.2025
Маргарита Хранова

20 декември: Честит рожден ден, Маргарита Хранова!

20.12.2025
Немски коледни сладки

Немски коледни сладки

03.11.2013

Коледни бастунчета

23.12.2013

Избрано

СЛЕД ПЕТ
Турската кримка "Кръгът" завладява ефира в края на годината

Турската кримка „Кръгът“ завладява ефира в края на годината

Рада Манчева
02.12.2025
Да се погрижим за детските зъбки!

Да се погрижим за детските зъбки!

Василена Гатева
22.11.2025
Дефицит на витамин B12: симптоми, рискове и решения

Дефицит на витамин B12: симптоми, рискове и решения

24.11.2025
Поинсетии: звездите, които заблестяват на Коледа

Поинсетии: звездите, които заблестяват на Коледа

20.11.2025
Ицо Хазарта

19 декември: Честит рожден ден, Ицо Хазарта!

19.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?