Мързелив зелник с бутер тесто


Имам една приятелка, която прави невероятен зелник – ръчно точени кори, плънка, която се топи в устата… Обожавам го! Но днес ще ви покажа моята версия – мързелив, но не по-малко вкусен зелник.

Никакви кори за точене, само едно забравено бутер тесто от фризера и малко въображение. Резултатът? Златиста хрупкава коричка и сочна, леко пикантна плънка. Аромат, който събира цялата къща около фурната!

Ако обичаш зелник, но нямаш време (или нерви) за точене – това е твоята рецепта. Мързелив зелник с бутер тесто – лесен, бърз и със същата уютна магия на домашната кухня. Да ви е сладко!

Мързелив зелник с бутер тесто

Мързелив зелник с бутер тесто

Радослав Радославов
Време за готвене: 45 минути
Ястие: Тестени
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 400 г бутер тесто (размразено)
  • 500 г зеле
  • 2 глави лук (около 150 г)
  • 2 бр. моркови (около 150 г)
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1-2 бр. люти чушлета (по избор)
  • сол (на вкус)
  • олио (за пържене)
  • чубрица
  • чимен (сминдух)

Начин на приготвяне:

В малко олио запържваме нарязания лук заедно с лютите чушлета. Добавяме настърганите моркови и зелето. Разбъркваме и оставяме да се задуши.


Овкусяваме със сол, чубрица и чимен. Прибавяме доматеното пюре и готвим още няколко минути, докато плънката стане апетитна и леко карамелизирана. Оставяме да изстине леко.

Разточваме леко бутер тестото (ако е на един лист), и го разделяме на 4 правоъгълника. Върху всяко парче слагаме от плънката и затваряме като джоб – притискаме краищата с ръка или с вилица.

По желание декорираме с лентички от тестото отгоре. Нареждаме в тава, леко намазваме с масло и печем в предварително загрята фурна на 200°C до златисто – около 20 – 25 минути.

Общност: Домашни вкусотийки

„Общност: Домашни вкусотийки“ е групата ни във Facebook, в която всички любители на вкусната храна могат да споделят своите кулинарни творения. А ние ще представим домашните ви вкусотии на читателите на електронното списание © След 5.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *