В Мотул, градче насред Юкатан, между шепота на джунглата и ехото на отдавна отминали цивилизации, се ражда ястие, което не следва правила, а създава свои. Не се стреми да впечатли, а да остане. Вкус, който не се натрапва, но се помни.
Huevos Motuleños или яйца по юкатански събира на една тортиля всичко, което носи животът по тези земи – черен боб, яйце, доматен сос. А около тях – неочакваните щрихи: резени банан, грах, трохи сирене, шунка. Контрасти, които вместо да се сблъскат, започват да танцуват.
Това не е неделна закуска в кафене с изглед. Това е храна за хора, които се събуждат с идея. За онези, които искат вкусът да им каже нещо – за мястото, за културата, за ритъма на деня, който предстои.
Яйцата по юкатански не молят за внимание – те го заслужават.
Яйца по юкатански
Пати ДжиничНеобходими продукти:
- 4 с.л. олио
- 1 глава лук
- 900 г домати (зрели)
- 1 ч.л. сол
- 115 г шунка
- 1-2 бр. люти чушлета (Хабанеро)
- ¾ ч.ч. грах (пресен)
- 1-2 бр. плантан (зеленчукови банани)
- 8 бр. питка тортиля (царевични)
- 8 бр. яйца
- черен пипер (прясно смлян, на вкус)
- 1 ч.ч. боб (черен, пържен)
- ½ ч.ч. сирене (прясно, Queso fresco)
Начин на приготвяне:
За соса сипете 2 с.л. олио в дълбока тенджера. Добавете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета домати. Добавете солта и разбъркайте. Захлупете съда и гответе 15 минути на умерен огън.
Нарежете шунката на кубчета, а лютите чушки на ситно. Добавете ги в тенджерата със соса. Захлупете и гответе 10 минути. Накрая добавете пресен или размразен грах. Гответе под капак още 3-4 минути.
За плантаните загрейте тиган с 2 с.л. олио в него. Обелете плантаните и ги нарежете на парчета под диагонал. Пържете парчетата по 2-3 минути от всяка страна, след това ги извадете върху кухненска хартия.
В тиган сипете 1 с.л. олио и чукнете яйцата. Поръсете всяко със сол и черен пипер. Поставете капак и изпържете яйцата за 3-4 минути.
Запечете тортилите в сух тиган и ги увийте в кърпа, за да са топли.
Сервирайте яйцата по юкатански като поставите две тортили една до друга, леко застъпвайки се, в чиния. Върху тях нанесете пласт пържен черен боб (сварен до омекване черен боб се пасира в блендер с част от водата от варенето, след това се пържи в тиган с малко мазнина и нарязани на ситно лук и люти чушки, до желаната гъстота, овкусява се със сол и черен пипер), поставете 2 пържени яйца и поръсете обилно с доматен сос. Поръсете с натрошено сирене, а отстрани подредете пържените плантани.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.