Яйца по юкатански

24Kitchen​

В Мотул, градче насред Юкатан, между шепота на джунглата и ехото на отдавна отминали цивилизации, се ражда ястие, което не следва правила, а създава свои. Не се стреми да впечатли, а да остане. Вкус, който не се натрапва, но се помни.

Huevos Motuleños или яйца по юкатански събира на една тортиля всичко, което носи животът по тези земи – черен боб, яйце, доматен сос. А около тях – неочакваните щрихи: резени банан, грах, трохи сирене, шунка. Контрасти, които вместо да се сблъскат, започват да танцуват.

Това не е неделна закуска в кафене с изглед. Това е храна за хора, които се събуждат с идея. За онези, които искат вкусът да им каже нещо – за мястото, за културата, за ритъма на деня, който предстои.

Яйцата по юкатански не молят за внимание – те го заслужават.

Яйца по юкатански

Яйца по юкатански

Пати Джинич
Време за готвене: 45 минути
Ястие: Закуска
Кухня: Мексиканска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 4 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 900 г домати (зрели)
  • 1 ч.л. сол
  • 115 г шунка
  • 1-2 бр. люти чушлета (Хабанеро)
  • ¾ ч.ч. грах (пресен)
  • 1-2 бр. плантан (зеленчукови банани)
  • 8 бр. питка тортиля (царевични)
  • 8 бр. яйца
  • черен пипер (прясно смлян, на вкус)
  • 1 ч.ч. боб (черен, пържен)
  • ½ ч.ч. сирене (прясно, Queso fresco)

Начин на приготвяне:

За соса сипете 2 с.л. олио в дълбока тенджера. Добавете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета домати. Добавете солта и разбъркайте. Захлупете съда и гответе 15 минути на умерен огън.

Нарежете шунката на кубчета, а лютите чушки на ситно. Добавете ги в тенджерата със соса. Захлупете и гответе 10 минути. Накрая добавете пресен или размразен грах. Гответе под капак още 3-4 минути.


За плантаните загрейте тиган с 2 с.л. олио в него. Обелете плантаните и ги нарежете на парчета под диагонал. Пържете парчетата по 2-3 минути от всяка страна, след това ги извадете върху кухненска хартия.

В тиган сипете 1 с.л. олио и чукнете яйцата. Поръсете всяко със сол и черен пипер. Поставете капак и изпържете яйцата за 3-4 минути.

Запечете тортилите в сух тиган и ги увийте в кърпа, за да са топли.

Сервирайте яйцата по юкатански като поставите две тортили една до друга, леко застъпвайки се, в чиния. Върху тях нанесете пласт пържен черен боб (сварен до омекване черен боб се пасира в блендер с част от водата от варенето, след това се пържи в тиган с малко мазнина и нарязани на ситно лук и люти чушки, до желаната гъстота, овкусява се със сол и черен пипер), поставете 2 пържени яйца и поръсете обилно с доматен сос. Поръсете с натрошено сирене, а отстрани подредете пържените плантани.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *