Свинска плешка с печени картофи с пармезан

24Kitchen​

Има ястия, които носят вкус и усещане. За дом. За време, което се точи бавно между ароматите в кухнята и тишината около масата. Свинската плешка, изпечена бавно и търпеливо, е именно от онези ястия, които не се приготвят между другото – а с уважение към времето, продуктите и онези, за които готвим.

Месото се запича на бавен огън отвън, като остава сочно и крехко отвътре. А до него – златисти картофи, изпечени до хрупкавост, със запечен пармезан, който се е разтопил и събрал по ръбовете целия вкус на зехтина и чесъна. Комбинацията не търси показност. Чист и пълноценен вкус.

Това е покана да спреш, да седнеш, да си сипеш чаша червено вино и да си припомниш какво значи истинска наслада.

Печена свинска плешка с печени картофи с пармезан

Свинска плешка с печени картофи с пармезан

Донал Скиън
Време за готвене: 6 часа
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 2 кг свинска плешка (без кост, с кожа)
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 с.л. семена от фенел
  • 1 щипка лют пипер
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. ябълков оцет

За картофите:

  • 1.2 кг картофи
  • 5 с.л. зехтин
  • 40 г пармезан

За сервиране:

  • 1 глава савойско зеле
  • 1 бучка масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • морска сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

В хаванче стрийте семената фенел с морска сол.

Завържете с конец плешката, навита на руло. С помощта на макетно ножче направете разрези в кожата. Поръсете сместа от фенел и сол върху месото и хубаво я втрийте в него. От долната страна поръсете сол. Поставете месото в тавичка и сипете в нея 300 мл гореща вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете 5 часа и 30 минути в загрята на 130 градуса фурна.

Отвийте месото и излейте отделилия се сок в кана. След като месото изстине, го поставете в хладилник, непокрито, за 1 нощ. На следващия ден, извадете месото 1 час преди готвене от хладилника.


Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и варете 5 минути. Прецедете ги и ги оставете да поизстинат. След това ги пресипете в тенджера, захлупете и разтръскайте тенджерата. След това поръсете картофите със зехтин и сол и ги прехвърлете в тавичка.

Поставете картофите на по-долно ниво в загрята на 200 градуса фурна, а отгоре поставете тавата с месото. Печете 30 минути. Извадете месото и го покрийте с фолио, за да почине. Картофите печете още 15 минути. След това ги поръсете с настъргания пармезан и печете още 10 минути.

За соса отделете излишната мазнина от запазените сокове от печенето на месото. Останалото изсипете в тиган. Добавете мед и оцет и изчакайте сместа да заври. Редуцирайте сместа до консистенцията на сос. Пресипете в сосиера.

Отделете външните листа савойско зеле. Вътрешността на зелето нарежете на четвъртинки. Поставете листата и вътрешността в дълбок тиган и налейте малко вряща вода. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и маслото. Разбъркайте и гответе още 1 минута.

Пресипете печените картофи с пармезан в голяма чиния. Отстранете готварския конец от месото и го нарежете на филии, с помощта на назъбен нож. Подредете печеното месо по средата, между картофите. Сервирайте със савойско зеле и сос.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *