Има ястия, които носят вкус и усещане. За дом. За време, което се точи бавно между ароматите в кухнята и тишината около масата. Свинската плешка, изпечена бавно и търпеливо, е именно от онези ястия, които не се приготвят между другото – а с уважение към времето, продуктите и онези, за които готвим.
Месото се запича на бавен огън отвън, като остава сочно и крехко отвътре. А до него – златисти картофи, изпечени до хрупкавост, със запечен пармезан, който се е разтопил и събрал по ръбовете целия вкус на зехтина и чесъна. Комбинацията не търси показност. Чист и пълноценен вкус.
Това е покана да спреш, да седнеш, да си сипеш чаша червено вино и да си припомниш какво значи истинска наслада.
Свинска плешка с печени картофи с пармезан
Донал СкиънНеобходими продукти:
- 2 кг свинска плешка (без кост, с кожа)
- 1 с.л. морска сол
- 1 с.л. семена от фенел
- 1 щипка лют пипер
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. ябълков оцет
За картофите:
- 1.2 кг картофи
- 5 с.л. зехтин
- 40 г пармезан
За сервиране:
- 1 глава савойско зеле
- 1 бучка масло
- 1 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- морска сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
В хаванче стрийте семената фенел с морска сол.
Завържете с конец плешката, навита на руло. С помощта на макетно ножче направете разрези в кожата. Поръсете сместа от фенел и сол върху месото и хубаво я втрийте в него. От долната страна поръсете сол. Поставете месото в тавичка и сипете в нея 300 мл гореща вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете 5 часа и 30 минути в загрята на 130 градуса фурна.
Отвийте месото и излейте отделилия се сок в кана. След като месото изстине, го поставете в хладилник, непокрито, за 1 нощ. На следващия ден, извадете месото 1 час преди готвене от хладилника.
Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера с подсолена вода и варете 5 минути. Прецедете ги и ги оставете да поизстинат. След това ги пресипете в тенджера, захлупете и разтръскайте тенджерата. След това поръсете картофите със зехтин и сол и ги прехвърлете в тавичка.
Поставете картофите на по-долно ниво в загрята на 200 градуса фурна, а отгоре поставете тавата с месото. Печете 30 минути. Извадете месото и го покрийте с фолио, за да почине. Картофите печете още 15 минути. След това ги поръсете с настъргания пармезан и печете още 10 минути.
За соса отделете излишната мазнина от запазените сокове от печенето на месото. Останалото изсипете в тиган. Добавете мед и оцет и изчакайте сместа да заври. Редуцирайте сместа до консистенцията на сос. Пресипете в сосиера.
Отделете външните листа савойско зеле. Вътрешността на зелето нарежете на четвъртинки. Поставете листата и вътрешността в дълбок тиган и налейте малко вряща вода. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Добавете нарязания на ситно чесън и маслото. Разбъркайте и гответе още 1 минута.
Пресипете печените картофи с пармезан в голяма чиния. Отстранете готварския конец от месото и го нарежете на филии, с помощта на назъбен нож. Подредете печеното месо по средата, между картофите. Сервирайте със савойско зеле и сос.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.