Букатини ала Путанеска

24Kitchen​

Понякога ти се яде паста, но не ти се занимава с часове в кухнята. Е, тази рецепта е точно за такива вечери – бърза, пълна с вкус и с онзи леко „лошо момиче“ характер, който пастата ала Путанеска винаги носи. Тук я приготвяме с букатини – дебелите спагети с отвор в центъра, които обаче можете да замените и с обикновени.

Букатини ала Путанеска

Букатини ала Путанеска

Марк Мориарти
Време за готвене: 15 минути
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 140 г букатини
  • 20 мл зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. лют пипер (едър)
  • 2 с.л. сушени домати (мариновани)
  • 2 с.л. доматено пюре (концентрирано)
  • 200 г доматен сос
  • 5 бр. филе от аншоа
  • 2 с.л. каперси
  • 2 с.л. маслини (черни, без костилки)
  • 1 шепа магданоз
  • ½ бр. лимон (кора и сок)
  • морска сол

Начин на приготвяне:

Сварете букатините в голяма тенджера с вряща подсолена вода за 12 минути, според указанията на пакета.

За соса загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете в него нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Разбъркайте чрез разтръскване на тигана. Щом чесънът стане златист, добавете сушеното чили. Запържете за още 30 секунди.

Добавете доматеното пюре и запържете за минута. Добавете сушените домати, а след това и доматения сос (може да го замените с нарязани пресни домати). Нарежете филенцата аншоа и ги добавете в тигана заедно с каперсите. Разбъркайте добре и гответе 3 минути, докато сосът се сгъсти.


Прецедете пастата и запазете малко от водата от варенето. Добавете ги в тигана със соса. Добавете нарязаните маслини и магданоз. Настържете лимонова кора и добавете сока на ½ лимон. Поръсете със смлян черен пипер. Разбъркайте добре за не повече от минута.

Сервирайте топлата паста ала Путанеска с доматен сос, поръсена с малко магданоз и тънка струйка зехтин.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *