Последните месеци се пристрастих към готвенето в гювеч. Реших и вместо да приготвям класическа шкембе чорба да заложа на рецепта за шкембе в гювеч. Опитах шкембе, подготвено по подобен начин, близо до Пловдив преди около месец. Отгоре обаче шкембето беше запечено с кашкавал и на мен лично ми дойде малко тежко.
Там шкембето беше запечено в индивидуални малки гювечета, но аз вкъщи реших да го сготвя в големия гювеч и всеки да си сипе, колкото желае. Всъщност не знам дали се получи всеки, колкото желае, или колкото има, защото шкембето, след като се свари, не излиза кой знае колко много.
Вкусна идея от Меrudia.bg
* Ако варите шкембето в тенджера под налягане, времето за приготвяне се намалява до 2 часа.
Начин на приготвяне:
Шкембето се сварява до готовност. Това може да отнеме между 1 час и 15 минути и 4 часа в зависимост от шкембето. Най-добре е да използвате тенджера под налягане – така ще си спестите много време. След като в готово се нарязва на парченца.
Лукът се задушава в олиото, добавят се гъбите и черният пипер. Осолява се на вкус. След като зеленчуците поомекнат и гъбите пуснат част от сока си, се добавя шкембето и се разбърква добре.
Прибавят се останалите подправки и доматите, които по желание може да пасирате предварително. Сместа се прехвърля в глинен гювеч. Фурната трябва да е студена, когато се слага гювечът. Пече се час и половина на 150-160 градуса.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.

