Растителните режими на хранене стават все по-популярни, благодарение на многобройните си ползи за здравето, но има едно усложнение, за което трябва да внимавате – дефицит на витамин В12. Този витамин е от решаващо значение за много важни функции и с няколко изключения, единственият начин да си го набавите е чрез храни на животинска основа или добавки.
Витамин B12 е основен водоразтворим витамин, който играе важна роля за подпомагане на функционирането на мозъка и нервната система. Подпомага образуването на червени кръвни клетки и спомага за поддържането на миелиновата обвивка, която защитава нервите. Той участва и в производството на ДНК, помага за предотвратяване на вродени дефекти по време на бременност, играе роля за метаболизма и минерализацията на костите и е особено важен за жени, които са изложени на риск от заболявания на костите.
Една от суперсилите на витамин B12 е, че той е единственият водоразтворим витамин, който може да се съхранява в черния дроб в продължение на няколко години. Ето защо може да не забележите никакви симптоми на дефицит през първите няколко години на растителна диета, но когато този резерв се изчерпа, ще започнете да изпитвате умора, слабост и други признаци.
Храненето без животински продукти е един от начините, по които можете да лишите тялото си от B12, но има и други причини, поради които тялото да не получава достатъчно от този витамин. Такива са: злокачествена анемия, малабсорбция, алкохол. Дефицитът на B12 може да причини физически и неврологични симптоми, а и психологически проблеми. Симптомите включват: умора, мускулна слабост, гадене, отслабване, раздразнителност, депресия, проблем при ходене, повишена сърдечна честота, изтръпване на ръцете и краката, болка в устата или езика.
Нивата на витамин В12 се установяват чрез кръвни изследвания. Ако страдате от дефицит, единственият начин да го лекувате е да консумирате повече B12 чрез храна, добавки или интрамускулни инжекции. Естествената форма на B12, намираща се в храната, се нарича метилкобаламин, а синтетичният вид, се нарича цианокобаламин. Най-добре е да приемате витамин B12 сутрин. Това ще ви даде енергия. Възрастните се нуждаят от около 2.4 микрограма B12 на ден, като бременните и кърмещите жени се нуждаят от 2.6 и 2.8 микрограма. Няма вредна горна граница на витамина, всеки излишък, който тялото не абсорбира, просто ще излезе с урината.
Имайте предвид, че с напредване на възрастта способността за усвояване на витамин B12 може да намалее. Най-сигурният начин да получите достатъчно B12 от храната е като ядете продукти на животинска основа. Те съдържат адекватни количества витамин B12, тъй като животните го получават през целия си живот и той се добавя към храната, която добитъкът консумира.
Някои от най-добрите източници на витамина са: телешки черен дроб, миди, стриди, сьомга, телешка кайма, мляко, яйца, пуешко месо. Хората, които не ядат животински продукти, също могат да си набавят B12 чрез храната, но трябва да ядете обилни количества, за да се доближите до препоръчителната дневна доза. Такива храни са: хранителна мая, соево, овесено мляко, зърнени закуски.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.



