© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Никой не е сам на Коледа с Шер и "Christmas Is Here"

    Никой не е сам на Коледа с Шер и „Christmas Is Here“

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит "Merry Xmas Everybody"

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит „Merry Xmas Everybody“

    Scorpions се завръщат у нас с юбилейно шоу

    Scorpions се завръщат у нас с юбилейно шоу

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Дамян Попов и Миа подаряват нов живот на „Коледен звън“
    08.12.2025
    De La Bona влиза в „Свят различен“
    07.12.2025
    „DIVA x2“ събра Мария Илиева и Прея
    04.12.2025
    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Жени Лечева и „Лавина“
    02.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД
Учени: ограничете обработеното месо

Учени: ограничете обработеното месо

Ростислава Караджова
Ростислава Караджова
20.04.2024
Сподели във

Връзката между относително високата консумация на месо и някои видове рак е добре установена. Световната здравна организация (СЗО) класифицира обработеното месо – бекон, колбаси и други консервирани меса, заедно с пушенето и азбеста като канцерогени от „група 1“. Споменава обаче, че консумацията на му трябва да бъде ограничена, за разлика от пушенето и излагането на азбест, които трябва да се избягват напълно.

Повечето организации за превенция на рака са съгласни, че хората трябва да ограничат обработеното месо, тъй като то е свързано с рак на дебелото черво и стомаха, както и други видове. Сега ново изследване разкрива, че дори някои по-пресни животински протеини могат да доведат до повишен риск от друг вид рак.

Новото проучване е проведено от изследователи по химия и рак в Медицинския университет на Силезия в Катовице, най-големият медицински факултет в Полша, и е публикувано в списание Nutrients. „Ракът на устната кухина е един от световните изследователски приоритети поради непрекъснато нарастващата му честота“, казват от екипа.

Според учените тази тенденция е притеснително висока при по-младите хора, а скокът на случаите може да е свързан с увеличената консумация на червено месо. Предишни изследвания показват, че когато червеното месо се нагрява (което, разбира се, се прави, за да се унищожат патогените и да стане по-безопасно и по-вкусно), се образуват химични съединения, които могат да доведат до ракови изменения в храносмилателния тракт. Високата температура и по-дългото време за готвене могат да увеличат тези съединения.

Учени: ограничете обработеното месо

Проучването включва две групи полски граждани, които са попълнили въпросници относно хранителните си навици. Първата група е била диагностицирана с рак на устната кухина между 2022 и 2023 г. със средна възраст 67 години. Междувременно контролната група се е състояла от хора без диагноза рак или друго хронично заболяване на средна възраст 53 години.

Когато тези две групи били сравнени, изследователите са установили, че освен тютюнопушенето, консумацията на алкохол и инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV), които са свързани с най-висок риск от рак на устната кухина, консумацията на червено месо също увеличава риска. Колкото по-висок е общият прием на обработеното месо, толкова по-висок е рискът от рак на устната кухина.

По-специално честата консумация на червено месо увеличава риска, но проблемът става още по-сериозен, когато месото е преработено. Пушеното месо се свързва в най-голяма степен с най-сериозен риск от развитие на рак на устната кухина в сравнение с пърженото, печеното и вареното.

Изненадващо, месото на грил не показаха толкова висока връзка. Изследователите обаче теоретизираха, че това може да се дължи на факта, че полското население обикновено пече месо на скара само в определени случаи. Ще трябва да се направят повече проучвания извън тестовата популация, за да се види дали това е свързано с други области на света, където печенето на скара е по-популярно, тъй като е известно, че този процес също развива канцерогенни съединения. Например в Бразилия яденето на месо на скара четири или повече пъти седмично се свързва с повишен процент на рак на устната кухина, отбелязат учените.

Учени: ограничете обработеното месо

Проучването има обаче и добри новини: консумацията на зеленчуци изглежда има защитен ефект срещу рак на устната кухина. Като цяло изследователите стигат до заключението, че ограничаването на консумацията на месни продукти и промяната на методите за приготвяне на месни ястия може да намали риска от развитие на рак на устната кухина.

Това е в съответствие с общото послание на Американския институт за изследване на рака, който съветва хората да консумират възможно най-малко преработено месо.

Ростислава Караджова
Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Свързани:здравеколбасмесопушен беконсъвети
Предишна Дайдо Историите на успеха: Дайдо
Следваща Паеля Española Паеля Española
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
"Супергърл" пристига: Мили Алкок и Джейсън Момоа в първия трейлър

„Супергърл“ пристига: Мили Алкок и Джейсън Момоа в първия трейлър

12.12.2025
Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

12.12.2025
Никой не е сам на Коледа с Шер и "Christmas Is Here"

Никой не е сам на Коледа с Шер и „Christmas Is Here“

12.12.2025
Потопи се в битката за Пандора с "Аватар: Огън и пепел" и спечели кинобилети

Потопи се в битката за Пандора с „Аватар: Огън и пепел“ и спечели кинобилети

12.12.2025
Коледен кекс с портокал и ароматни подправки

Коледен кекс с портокал и ароматни подправки

12.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

Как жените успяват да вкарат мъжете в клопките си?

10.12.2025
Д-р Атанас Матев

Д-р Атанас Матев: Не гените и лютите храни са виновни за появата на хемороиди

08.12.2025
Защо и ниското кръвно налягане е опасно?

Защо и ниското кръвно налягане е опасно?

09.12.2025
Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

Твоята зимна муза: тайните на перфектната коледна звезда

11.12.2025
Коледен кекс с портокал и ароматни подправки

Коледен кекс с портокал и ароматни подправки

12.12.2025
Готов ли си за среща с "Мамник"?

Мрак, мистерия и български фолклор: „Мамник“ тръгва на 8 януари

10.12.2025
Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

Преди празниците: вкусна напитка помага за отслабване

12.12.2025
Как да заобичате дрехите, които вече са в гардероба ви?

Как да заобичате дрехите, които вече са в гардероба ви?

09.12.2025

Избрано

СЛЕД ПЕТ
бананови кори

Да сготвим нещо вкусно от бананови кори: възможно е!

Рада Манчева
03.12.2025
"Диво сърце": история за оцеляване, любов и втори шанс

„Диво сърце“: история за оцеляване, любов и втори шанс

Рада Манчева
24.11.2025
Природата отвръща на удара с "Хопъри"

Природата отвръща на удара с „Хопъри“

26.11.2025
Шведски кюфтенца със сметана и копър

Шведски кюфтенца със сметана и копър

11.12.2025
За какво е добре да говорите с една жена?

За какво е добре да не говорите с една жена?

07.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?