Постен тюрлю гювеч по варненски „Ага Ефенди“


Ако има ястие, което ухае на уют и бабини спомени, това е тюрлю гювеч (или „торлу гювеч“, както също се нарича). Истинска симфония от свежи зеленчуци, събрани в едно глинено гърне, което прави магията на бавното готвене още по-вкусна. Бамята добавя онзи нежен ориенталски щрих, доматите носят лятна сладост, а подправките превръщат всяка хапка в малък празник. Това е ястието, което не бърза… и точно в това е цялото му очарование.

Характерен за балканската и турската кухня, името на тюрлю гювеча буквално означава „гювеч от всякакви неща“. Името идва от турската дума türlü, означаваща „разнообразен“ или „всякакъв“, и güveç – глинен съд, в който се приготвя ястието. То е ода на сезонните зеленчуци, събрани в пъстра палитра от вкусове и аромати.

Постен тюрлю гювеч по варненски "Ага Ефенди"

Постен тюрлю гювеч по варненски „Ага Ефенди“

Живко Константинов
Време за готвене: 2 часа 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Балканска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 15-20 парчета бамя
  • 3-4 бр. картофи (по-големи)
  • 4–5 бр. домати (добре узрели средно големи)
  • 3 глави лук (средно големи)
  • 1 глава чесън
  • 2 бр. червени чушки
  • 4-5 бр. моркови
  • олио или зехтин
  • дафинов лист (на вкус)
  • риган (на вкус)
  • чубрица (на вкус)
  • босилек (на вкус)
  • целина (на вкус)

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците добре. Обелете картофите и ги оставете в съд със студена вода, за да не потъмнеят. Обелете и морковите, които също поставете във водата. Бамята оставете цяла, за да не се отделя от слузта си. По желание я накиснете за 30 минути в оцетена вода (1 с.л. оцет на 500 мл вода), след което я изплакнете и подсушете.

Обелете главите лук и ги нарежете на шайби. Изтърбушете чушките и ги нарежете на шайби. Време е да нарежете картофите на едро, морковите на кръгчета, главата чесън на филийки. Загрейте фурната на 200 градуса да пече отдолу и отгоре. През това време започнете подредбата на постния тюрлю гювеч.


Капнете 3-4 супени лъжици олио (може и зехтин). Започнете да редувате картофите, чушките, морковите, чесновите филийки, подправките, шайбите лук, бамята, сложете 2-3 листа дафинов лист и подправките за аромат.

Така действайте до максималното запълване на глинения съд. Най-отгоре добавете настърганите домати и 400 мл студена вода. Поставете похлупак. Запечете за около 2 часа.

Живко Константинов

Преди години Живко открива, че освен кулинарията, фотографията и пътешествията, журналистиката е другата му страст. Днес той е носител на много награди и признания, все така запален пътешественик и собственик на туристически сайт. В кухнята обаче остава заклет вегетарианец.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *