Сьомга терияки с ориз и зеленчуци е ястие, което действа на сетивата мигновено. В едно тиганче се срещат няколко ясно подредени неща: плътна риба, сос с характер, семпъл ориз и зеленчуци, които внасят свежест и движение. Нищо не доминира, нищо не остава на заден план.
Това е храна с ритъм – приготвя се бързо, изяжда се с внимание и не натоварва. Подходяща е и за делничен ден, и за момент, в който просто ти се иска нещо чисто, подредено и вкусно, без излишни усилия.
Сьомга терияки с ориз и зеленчуци
Необходими продукти:
- 75 мл соев сос
- 50 г кафява захар
- 3 с.л. мирин (сладко японско оризово вино)
- 2 скилидки чесън
- 2 ч.л. царевично нишесте
- 4х175 г филе от сьомга
За ориза:
- 200 г ориз (басмати)
- 1 с.л. олио
- 2 бр. авокадо
- ½ бр. краставица
- 6 стръка пресен лук
За зеленчуците:
- 200 г броколи
- 200 г грах (снежен)
Начин на приготвяне:
За марината сипете в тенджерка соевия сос, мирина, захарта, царевичното нишесте и настъргания чесън. Разбъркайте добре и загрейте сместа. Щом заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
Поставете филетата риба в дълбок съд и ги залейте с маринатата. Поставете в хладилник за 1 нощ.
Измийте ориза под течаща вода, докато водата от него стане прозрачна. Сипете го в тенджера и добавете 2 части вода и щипка сол. Захлупете и оставете да заври. Намалете силата на огъня и варете 8 минути. Изключете котлона и оставете съда захлупен за още 5 минути върху него. След това дръпнете от огъня и разрохкайте ориза с вилица.
Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин. Поставете в него филетата риба с кожата надолу. Пържете 3-4 минути и намалете силата на огъня. Обърнете рибата и я намажете с останалата марината, с помощта на четка. Гответе още 2-3 минути. Прехвърлете рибата в чиния.
В голяма купа сипете 2 с.л. вода. Добавете предварително измитите и подсушени зеленчуци и щипка сол. Разбъркайте и захлупете купата. Поставете в микровълнова фурна за 4 минути.
Нарежете стръковете пресен лук на парчета по 3-4 см, под диагонал. Краставицата нарежете на тънки кръгчета.
В дълбоки чинии сипете ориз. До него поставете филе сьомга и бланширани зеленчуци. Поръсете с нарязан лук и краставица. Полейте рибата с 1 с.л. сос Терияки.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


