Телешко с винен сос


Ако търсиш ястие, което да комбинира домашен уют с финес, това телешко с винен сос е чудесен избор. То е онзи тип рецепти, които не изискват скъпи съставки или сложни техники, а само малко търпение и щипка вдъхновение. Ароматът на вино, който се вплита в месото, гъбите и подправките, създава усещане за топлина, каквото рядко се среща в делничната кухня.

Гозбата е идеална за вечеря с любим човек или спокоен уикенд обяд, в който искаш нещо малко по-специално. Комбинацията от сметана, горчица и дафинов лист придава на соса онзи наситен, плътен вкус, който прави всяка хапка незабравима. А когато я поднесеш с пухкав ориз, ефектът е пълен – простичко, красиво и апетитно.

Не е нужно поводът да е празничен. Понякога най-хубавите вечери или обеди се случват, именно когато решиш да се поглезиш с нещо вкусно. С тази рецепта можеш да направиш точно това – да превърнеш обикновения ден в повод за чаша червено вино и ароматна гозба, която стопля сърцето.

Телешко с винен сос

Телешко с винен сос

Анелия Терзиева
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 600 г телешко месо
  • 1 к.ч. вино
  • 1 бр. морков
  • 1 малка глава лук
  • няколко гъби (манатарки, печурки)
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. горчица
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • шалот (сух)
  • дафинов лист

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците на ситно. Почистваме месото и също го нарязваме.
Запържваме месото в дълбок съд и го оставяме за кратко да се задуши заедно с виното.


Изваждаме го и в същия съд запържваме лука и моркова, а след това и гъбите. Връщаме месото и добавяме малко бульон или вода плюс сметаната, горчицата и сухите подправки.

Оставяме да се готви на слаб огън за около час. Поднасяме готовото телешко с винен сос с гарнитура от бял ориз.

Телешко с винен сос
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *