Сандвич с пържола и мармалад от бекон

24Kitchen​

Понякога животът има нужда не просто от вкус, а от смелост. Точно така се ражда този сандвич – нещо повече от обяд, нещо повече от утеха след дълъг ден. Това е среща между сочната пържола, щедро овкусена и запечена до съвършенство, и сладко-пушения мармалад от бекон – истинска експлозия от аромати, която се запечатва в паметта още с първата хапка.

Тук няма място за компромиси. Хрупкава хлебна основа, наситени вкусове, баланс между солено, сладко и опушено. Този сандвич е за онези моменти, в които искаш нещо специално. За хората, които обичат храната с характер.

Остави диетите за утре. Днес си заслужил не просто сандвич – а кулинарно преживяване.

Сандвич с пържола и мармалад от бекон

Сандвич с пържола и мармалад от бекон

Маркъс Уеринг
Време за готвене: 50 минути
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 2 бр. говежди пържоли (от филе, 4 см дебелина, със сланина)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. лют пипер (едър)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер (едро счукани зърна)
  • 1 бр. чабата (голяма)
  • 2 с.л. горчица (дижонска)
  • 2 с.л. майонеза
  • 200 г рукола (или зелена салата)

За мармалада:

  • 200 г панчета
  • 200 г бекон (суров)
  • 2 глави лук
  • 6 скилидки чесън
  • 2 бр. люта чушка (червени)
  • 2 с.л. уиски (бърбън)
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 200 г захар (тъмнокафява)
  • черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:

За мармалада от бекон нарежете на дребни кубчета панчетата и бекона и ги запържете в силно загрят тиган, докато мазнината им се отдели, а парченцата станат хрупкави. Извадете бекона и панчетата с решетеста лъжица и оставете мазнината в тигана.

Обелете и нарежете лука на ситно и го сипете в тигана с мазнината от бекона и панчетата. Добавете нарязания на тънки филийки чесън, както и нарязаните на тънки лентички люти чушки (без семки и дръжки). Овкусете с прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и гответе до омекване, на умерен огън. След това добавете бърбъна и изчакайте алкохола да се изпари. Добавете кленовия сироп и захарта. Разбъркайте, върнете запържените бекон и панчета и гответе 20 минути, докато сместа стане гъста и лепкава.

Запалете огън за скарата и изчакайте да се образува жарава.

Направете разрези в мазната част на пържолите (месото задължително трябва да е на стайна температура). Поръсете ги със зехтин и хубаво го втрийте в месото. В купичка смесете двата червен пипер, сол и черен пипер и разбъркайте. Втрийте подправките в пържолите.

Поставете пържолите върху скарата и печете по 3 минути от всяка страна, включително и отстрани. Прехвърлете ги в чиния и ги оставете да починат за 3-5 минути.

Разрежете чабатата на две, по дължина. Поръсете всяка половина със зехтин и запечете върху скарата. След това натъркайте вътрешната страна на хляба с разрязана наполовина скилидка чесън.

Намажете долната и горната част на хляба с горчица. Нарежете пържолите на резени и ги подредете върху долната част на хляба. Отгоре поръсете равномерно мармалад от бекон, а върху него рукола. Сипете малки лъжички майонеза и захлупете сандвича. Нарежете на четири и сервирайте, докато е топло.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *