Филе от сьомга с хрупкава коричка и саликорния

24Kitchen​

Филето от сьомга е от онези продукти, които сами по себе си говорят за вкус. Достатъчно е да му дадеш малко внимание – да запазиш месото сочно и да му придадеш златиста, хрупкава коричка. Когато към това добавиш саликорния – свеж, леко солен морски зеленчук – чинията се изпълва с аромати на море и чистота.

Това ястие не изисква сложни техники, а само желание да се насладиш на нещо фино, приготвено у дома. Сьомгата и саликорния заедно носят усещане за простота и елегантност, които всеки може да си подари в собствената кухня.

Филе от сьомга с хрупкава коричка и саликорния

Филе от сьомга с хрупкава коричка и саликорния

Мери Бери
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 бучка масло
  • 25 г грис (пшеничен)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 4*125 г филе от сьомга (без кожа)
  • 1 връзка магданоз (малка)
  • 175 г саликорния (морски аспержи)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • ½ бр. лимон

За соса:

  • 1 бр. лимон (голям, консервиран)
  • лимонов сок (от половин лимон)
  • 3 с.л. майонеза
  • 200 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Намажете горната част (т.е. вътрешната) на филетата сьомга с меко масло.

В чиния смесете гриса, червения пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте. Поставете всяко парче риба с намазаната с масло страна в сместа с подправки и грис, така че тя да прилепне върху него.

Постелете плоска тава с хартия за печене. Подредете стъблата магданоз (отделените листа са за соса) в тавата. Върху тях подредете филетата сьомга. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15-18 минути. Ако соковете на рибата започнат да излизат навън, рибата е пресготвена.


Пуснете саликорнията в тенджера с вряща вода за 2 минути. След това прецедете.

За соса нарежете на парченца консервирания лимон, като преди това отстраните семките му и го поставете в кухненски робот. Добавете листата магданоз и разбийте. След това добавете лимоновия сок, майонезата и заквасената сметана. Разбийте до гладкост. Пресипете соса в съд, в който можете да го затоплите.

На дъно на чиния сипете 2-3 с.л. от леко затопления сос. Върху него поставете парче сьомга с хрупкава коричка и гарнирайте с бланширана саликорния.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *