Италия има свой начин да те накара да спреш за миг и просто да се насладиш. В този дух е и тази рецепта – паста пене, обгърната в наситен доматен сос с чесън, зехтин и свеж босилек.
Ароматът се разгръща бавно – първо леката острота на чесъна, после сладостта на доматите, накрая свежестта на билките. Всичко е балансирано, без излишно старание – само добри съставки, малко търпение и щипка италианско вдъхновение.
Когато пенето поеме соса и пармезанът започне да се топи върху него, светът за кратко се подрежда. Чист вкус, пълен с характер – като топло следобедно слънце над някоя малка тераса в Тоскана.
Пене с доматен сос
Марк МориартиНеобходими продукти:
- 10 бр. домати (добре узрели)
- 1 глава чесън
- 8 с.л. зехтин
- 2 с.л. доматено пюре (концентрирано)
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. лют пипер (едър)
- сол (на вкус)
- 320 г паста пене
- 80 г пармезан
- 1 шепа босилек (листа)
Начин на приготвяне:
За соса разрежете доматите на половина и ги подредете в плоска тава, с отрязаната страна нагоре. В купичка смесете доматеното пюре със зехтина, захарта и люспите лют червен пипер. Разбъркайте добре и намажете всяка половинка домат със сместа.
Поставете цялата глава чесън по средата на парче алуминиево фолио. Поръсете със зехтин и сол и увийте чесъна. Поставете го в тавата при доматите.
Печете доматите и чесъна в предварително загрята фурна на 120 градуса 4 часа.
Пресипете печените домати заедно със соковете в блендер. Отрежете горната част на печената глава чесън и изтискайте вътрешността в блендера. Добавете сол и пасирайте до гладкост.
Сварете пастата пене в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете и запазете малко от водата от варенето.
Загрейте половината доматен сос в тиган. Добавете сварената паста и 1-2 с.л. вода от варенето. Разбъркайте добре. Настържете почти целия пармезан и разбъркайте. Дръпнете от огъня.
Сервирайте пастата топла, поръсена с още малко пармезан и листенца босилек.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.