Пене с доматен сос

24Kitchen​

Италия има свой начин да те накара да спреш за миг и просто да се насладиш. В този дух е и тази рецепта – паста пене, обгърната в наситен доматен сос с чесън, зехтин и свеж босилек.

Ароматът се разгръща бавно – първо леката острота на чесъна, после сладостта на доматите, накрая свежестта на билките. Всичко е балансирано, без излишно старание – само добри съставки, малко търпение и щипка италианско вдъхновение.

Когато пенето поеме соса и пармезанът започне да се топи върху него, светът за кратко се подрежда. Чист вкус, пълен с характер – като топло следобедно слънце над някоя малка тераса в Тоскана.

Пенне с доматен сос

Пене с доматен сос

Марк Мориарти
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 10 бр. домати (добре узрели)
  • 1 глава чесън
  • 8 с.л. зехтин
  • 2 с.л. доматено пюре (концентрирано)
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. лют пипер (едър)
  • сол (на вкус)
  • 320 г паста пене
  • 80 г пармезан
  • 1 шепа босилек (листа)

Начин на приготвяне:

За соса разрежете доматите на половина и ги подредете в плоска тава, с отрязаната страна нагоре. В купичка смесете доматеното пюре със зехтина, захарта и люспите лют червен пипер. Разбъркайте добре и намажете всяка половинка домат със сместа.

Поставете цялата глава чесън по средата на парче алуминиево фолио. Поръсете със зехтин и сол и увийте чесъна. Поставете го в тавата при доматите.

Печете доматите и чесъна в предварително загрята фурна на 120 градуса 4 часа.


Пресипете печените домати заедно със соковете в блендер. Отрежете горната част на печената глава чесън и изтискайте вътрешността в блендера. Добавете сол и пасирайте до гладкост.

Сварете пастата пене в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете и запазете малко от водата от варенето.

Загрейте половината доматен сос в тиган. Добавете сварената паста и 1-2 с.л. вода от варенето. Разбъркайте добре. Настържете почти целия пармезан и разбъркайте. Дръпнете от огъня.

Сервирайте пастата топла, поръсена с още малко пармезан и листенца босилек.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *