Хипократова супа: древната рецепта, която пази имунитета и днес


Има рецепти, които някак неусетно влизат в живота ни, сякаш винаги са били там. Точно така стои въпросът с прословутата Хипократова супа. Представи си: преди повече от 2500 години хора в бели тоги, малко уморени от живота в древна Елада, отпиват от тази топла, ароматна купичка… и буквално „се вдигат на крака“. Звучи като легенда, но всъщност е част от ранната история на медицината.

Днес тя е нещо като топла прегръдка за организма – особено в студените месеци, когато имунитетът ни има нужда от повече внимание, а вирусите обикалят на всеки ъгъл. Семпла, честна и напълно натурална, супата събира в себе си онова, което Хипократ е вярвал, че лекува: правилната комбинация от зеленчуци, чист вкус и много грижа за тялото.

А най-хубавото? Прави се лесно, от продукти, които почти винаги имаме в кухнята.

Хипократова супа

Хипократова супа

Ростислава Караджова
Време за готвене: 2 часа 20 минути
Ястие: Здравословно, Супа
Кухня: Гръцка
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 среден корен целина
  • 1 корен от магданоз
  • 2 глави лук (средно големи)
  • 1 стрък праз
  • 5 скилидки чесън
  • няколко стръка магданоз
  • 600 г домати
  • 400 г картофи

По желание:

  • дафинов лист
  • градински чай
  • мащерка
  • шафран
  • кориандър
  • копър
  • кимион
  • анасон
  • индийско орехче
  • розмарин
(Не добавяйте други подправки, за да не отслабите лечебния ефект.)

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете всичко на едри кубчета. Прехвърлете в по-голяма тенджера (не алуминиева).


Залейте зеленчуците с вода – само колкото да ги покрие. Сложете на силен котлон до завиране, след което намалете температурата и оставете да къкри около 2 часа, докато всички зеленчуци омекнат.

Малко преди да е напълно готова вашата хипократова супа, добавете чесъна и избраните подправки. Важно! По време на готвенето не доливайте вода и дръжте тенджерата захлупена.

Ако обичате по-кремообразни супи, пасирайте я. Ако предпочитате по-лек вариант – оставете я така.

Малки хитрини:

  • Препоръчва се да хапвате една до две купички на ден. Можете да съхранявате супата в хладилник до 48 часа.
  • Хипократовата супа не се загрява повторно – просто я оставете на стайна температура около 30 минути преди консумация.
Ростислава Караджова

Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ