Има рецепти, които някак неусетно влизат в живота ни, сякаш винаги са били там. Точно така стои въпросът с прословутата Хипократова супа. Представи си: преди повече от 2500 години хора в бели тоги, малко уморени от живота в древна Елада, отпиват от тази топла, ароматна купичка… и буквално „се вдигат на крака“. Звучи като легенда, но всъщност е част от ранната история на медицината.
Днес тя е нещо като топла прегръдка за организма – особено в студените месеци, когато имунитетът ни има нужда от повече внимание, а вирусите обикалят на всеки ъгъл. Семпла, честна и напълно натурална, супата събира в себе си онова, което Хипократ е вярвал, че лекува: правилната комбинация от зеленчуци, чист вкус и много грижа за тялото.
А най-хубавото? Прави се лесно, от продукти, които почти винаги имаме в кухнята.
Хипократова супа
Необходими продукти:
- 1 среден корен целина
- 1 корен от магданоз
- 2 глави лук (средно големи)
- 1 стрък праз
- 5 скилидки чесън
- няколко стръка магданоз
- 600 г домати
- 400 г картофи
По желание:
- дафинов лист
- градински чай
- мащерка
- шафран
- кориандър
- копър
- кимион
- анасон
- индийско орехче
- розмарин
(Не добавяйте други подправки, за да не отслабите лечебния ефект.)
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете всичко на едри кубчета. Прехвърлете в по-голяма тенджера (не алуминиева).
Залейте зеленчуците с вода – само колкото да ги покрие. Сложете на силен котлон до завиране, след което намалете температурата и оставете да къкри около 2 часа, докато всички зеленчуци омекнат.
Малко преди да е напълно готова вашата хипократова супа, добавете чесъна и избраните подправки. Важно! По време на готвенето не доливайте вода и дръжте тенджерата захлупена.
Ако обичате по-кремообразни супи, пасирайте я. Ако предпочитате по-лек вариант – оставете я така.
Малки хитрини:
- Препоръчва се да хапвате една до две купички на ден. Можете да съхранявате супата в хладилник до 48 часа.
- Хипократовата супа не се загрява повторно – просто я оставете на стайна температура около 30 минути преди консумация.
Ростислава е любопитна, винаги усмихната, говори много и обича да пише. Журналист в пълния смисъл на думата. Влюбена в живота и съпруга си, майка на двама страхотни синове. Фен на лабрадорите, шоколадовия сладолед и музиката на Мадона.

