Понякога няма нищо по-хубаво от една добре сготвена, истински домашна манджа. От онези, които те карат да си откъснеш залък хляб, да го топнеш в соса и да си кажеш: „Ей това е храна!“. Днешната рецепта е точно такава – крехко свинско с ароматен ориз.
Тази страхотна яхния със свинско месо е задушена бавно с лук, моркови, целина и подправки, сервирана с пухкав ориз, в който се крие дафинов лист, щипка чубрица и малко топлина от черния пипер. Ястието не претендира за изтънченост, но компенсира с нещо по-важно – дълбок вкус, уют и удоволствие от всяка хапка.
Оризът се поднася като венец, а в центъра му – щедра лъжица от гъстата, уханна яхния. Храната е съвсем простичка, но носи усещането, че някой е мислил за теб, докато я е готвил. И именно това я прави специална.
Споделете и вашето любимо ястие
в групата ни „Общност: Домашни вкусотийки“
Крехко свинско с ароматен ориз
Радослав РадославовНеобходими продукти:
За яхнията:
- 1 кг свински джолан
- 3 глави лук (около 500 г)
- 2 бр. моркови (около 150 г)
- 50 г целина (глава)
- 2-3 скилидки чесън
- 100 мл червено вино
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 бр. дафинов лист
- 10 зърна черен пипер
- 3-4 зърна бахар
- ½ ч.л. кимион
- 1½ ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- ⅓ ч.л. черен пипер (млян)
- 1 ч.л. сол (или на вкус)
- олио за готвене
- 1 ч.ч. вода или бульон
За ориза:
- 1 ч.ч. ориз (около 130 г)
- 3 ч.ч. вода или бульон (около 440 мл)
- олио
- сол (на вкус)
- 1 бр. дафинов лист
- щипка черен пипер
- щипка чубрица
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското месо на средно големи парчета. Загрейте мазнина в дълбок съд и запържете месото за кратко на силен огън. Добавете дафиновия лист, зърната черен пипер и бахар.
Прибавете едро нарязания лук и разбъркайте. След няколко минути добавете нарязаните моркови, целина и наситнения чесън.
Налейте виното и оставете алкохолът да се изпари. Прибавете всички сухи подправки: кимион, чубрица, червен и черен пипер, сол. Разбъркайте добре и налейте около 1 ч.ч. вода или бульон. Оставете ястието да къкри на слаб огън под капак, докато месото омекне напълно (около 1 – 1½ часа).
Когато месото е почти готово, добавете доматеното пюре. Оставете яхнията да поври още 10–15 минути, за да се сгъсти леко сосът и да се обединят вкусовете.
Докато месото се готви, загрейте малко олио и запържете сухия ориз за 2 – 3 минути с дафиновия лист. Добавете черен пипер и чубрица, след това налейте водата (или бульона) и добавете сол. Захлупете с капак и оставете да се вари на слаб огън до готовност (около 15 – 18 минути).
В чиния оформете ориза като венец, оставяйки дупка в средата. В нея сипете от готовата яхния. Поднесете вашето крехко свинско с ароматен ориз с прясно изпечен хляб – идеален за топване в ароматния сос!
Малки хитрини:
- Ако предпочитате по-гъст сос, оставете яхнията да поври без капак в края.
- Можете да добавите малко лют пипер за по-пикантен вкус.
- За по-лек вариант използвайте пуешко или пилешко месо вместо свинско.
„Общност: Домашни вкусотийки“ е групата ни във Facebook, в която всички любители на вкусната храна могат да споделят своите кулинарни творения. А ние ще представим домашните ви вкусотии на читателите на електронното списание © След 5.