Царевицата е одомашнена още в праисторически времена. По-късно ацтеките и маите култивират редица разновидности използвани за храна и други цели.
С течение на времето, култивираната царевица се разпростира към Северна и Южна Америка. След колонизацията на Америка през късния XV и ранния XVI век, изследователите и търговците пренасят царевица в Европа, а по-късно я предлагат и на други култури по света като част от търговия.
Към XXI век царевицата е широко отглеждана култура в целия свят, основно поради способността си да расте при различни климатични условия. В царевицата се съдържа магнезий, което при редовен прием спомага за предотвратяване болести, свързани със стареенето на организма.
150 г царевица покриват около 25% от нуждите на възрастен човек от витамин В1. Включването на царевицата в ежедневното меню намалява риска от болести на сърцето и рак.
Днес ви предлагаме изключително проста и лесна рецепта, включваща десет съставки, които със сигурност са „под ръка“.
Приготвянето на тази царевична супа отнема около 40 минути заедно с подготовката. Напълно вегетарианско ястие, без наличие на глутен, което може да се поднесе и като крем супа.
Лесна царевична супа
Необходими продукти:
- 2-3 с.л. зехтин
- ½ глава лук (нарязан на ситно)
- 2 скилидки чесън
- 4 бр. картофи (малки, по възможност червени)
- сол (хималайска)
- черен пипер
- 3 кочана царевица
- 2 ч.ч. бульон
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2-3 стръка пресен лук (нарязан на ситно)
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган или тенджера налейте зехтина и запържете за около 3-4 мин. лука и чесъна. Добавете и задушете за около 4-5 мин. картофите, солта и черния пипер.
След това, с разбъркване, добавете зърната от кочаните царевица. Добавете бульона и млякото (ако решите да го използвате), намалете котлона и оставете да се готви до готовност.
Ако решите вашата царевична супа да бъде кремообразна, след като сместа заври, е моментът да пасирате 3/4 от нея. После връщате на котлона двете части (пасираната и непасираната) да се готвят за около 10 мин. до сгъстяване.
След като супата е готова, поръсвате със ситно нарязаните пера зелен лук и малко черен пипер.
Историк по образование и разказвач на истории по професия. Следи отблизо културните събития и вярва, че добрата журналистика започва с любопитство. Харесва театър, пътувания и улично изкуство. Вдъхновява я градската среда и често ще я видите с фотоапарат на рамо.

