Пилешко в един съд с пресни подправки

24Kitchen​

Топло, плътно и балансирано ястие, което обединява всички вкусове в един съд. Бавното готвене позволява на ароматите да се слеят и да изградят дълбочина, а свежите подправки придават фин завършек. Рецептата носи усещане за домашен уют и традиция, характерни за английската провинциална кухня.

Пилешко в един съд с пресни подправки

Пилешко в един съд с пресни подправки

Мери Бери
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 250 г бекон (пушен)
  • 2 глави лук
  • 8 бр. пилешки бутчета (без кожа, с кост)
  • 2 с.л. олио
  • 30 г брашно
  • 150 мл пилешки бульон
  • 150 мл бяло вино
  • 2 стръка мащерка
  • 1 връзка салвия
  • 2 бр. дафинов лист
  • 200 г печурки (кафяви)
  • 100 г заквасена сметана
  • масло
  • ½ връзка магданоз
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на парченца бекона и го запържете в загрят плитък керамичен съд с капак. Щом придобие златист цвят, добавете и нарязания на ситно лук. Поставете капака и гответе още 2-3 минути. Пресипете сместа в чиния.

Поръсете пилешките бутчета със сол и черен пипер и ги запечатайте от двете страни, до златисто, в съда от бекона и лука. Извадете месото в чинията.

В същия съд олиото и запържете брашното в него, при непрекъснато разбъркване, за 1-2 минути. Добавете топлия пилешки бульон, отново при непрекъснато разбъркване и гответе до сгъстяване. Тогава добавете виното и разбъркайте с помощта на тел, докато сосът кипне.

Върнете в съда бекона, лука и пилешките бутчета. Разбъркайте. Отделете 6 по-малки листа салвия, а останалите подредете върху месото. Подредете също дафиновите листа, стръковете мащерка и 3-4 стръка магданоз. Поставете по средата на фурната, предварително загрята до 140 градуса (с вентилатор) и печете 30 минути.


Добавете нарязаните на четвъртинки печурки и заквасената сметана. Разбъркайте и печете още 15-20 минути.

В тиган разтопете бучка масло и в нея запържете отделените листа салвия, до хрупкавост.

Отстранете листата салвия и стръковете мащерка и магданоз от съда. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и хрупкавите листа салвия.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *