Шпикован свински джолан на фурна с пресни картофи


В края на лятото реших да хвана последния влак и да купя 1 килограм пресни картофи, които да сготвя цели. Вкъщи само аз предпочитам пресните картофи, пред старите, затова реших да компенсирам другите, които са джолан lovers. 🙂Предлагам ви рецепта за джолан на фурна, който шпиковах и изпекох с пресни картофки.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Шпикован свински джолан на фурна с пресни картофи

Шпикован свински джолан на фурна с пресни картофи

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 55 минути
Време за изчакване: 8 часа
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 бр. свински джолан
  • 1 кг картофи (пресни)
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 10 зърна черен пипер
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 к.ч. бяло вино
  • сол
  • черен пипер (прясно смлян)

Начин на приготвяне:

Свинският джолан се шпикова с чесъна и зърната черен пипер – т.е. правят се малки разрези, в които се влагат парченца чесън и черен пипер. След като се шпикова, джоланът се залива с бялото вино, слага се дафиновият лист и се осолява.


Оставя се така да престои възможно повече време (най-добре 1 нощ) в хладилник. След това се слага в тавичка, в която има 1 ч.ч. вода. Поръсва се с прясно смлян черен пипер. Пече се около 1 час, покрит с фолио.

Прибавят се пресните картофи и се осоляват. Ако са дребни – се слагат цели. Пече се още около 45 минути на умерена фурна. Шпикованият свински джолан се нарязва на парчета и се сервира топъл със запечените пресни картофи.

Шпикован свински джолан на фурна с пресни картофи
Снимка: Merudia.bg
Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *