Стек от контрафиле със сос чимичури

24Kitchen​

Днес ще се насладим на сочен и ароматен стек от контрафиле, приготвен до съвършенство и гарниран с класически аржентински сос чимичури. Месото се съчетава идеално със свежестта на билките и леката пикантност на соса, като създава вкусово изживяване, което остава в паметта.

Стек от контрафиле със сос чимичури

Стек от контрафиле със сос чимичури

Марк Мориарти
Време за готвене: 3 часа
Ястие: Основно
Кухня: Американска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 1.2 кг говежди стек (от контрафиле)
  • 8 бр. питка тортиля (царевични)

За пастата:

  • 2 глави лук
  • 4 бр. люта чушка (червени)
  • 6 скилидки чесън
  • 2 звездички анасон
  • 1 с.л. кимион (семена)
  • 1 с.л. семена от кориандър

За салатата:

  • ½ глава зеле (бяло)
  • 1 глава лук (червен)
  • 1 ч.л. кориандър (смлян)
  • 1 ч.л. кимион (смлян)
  • сок от лайм (от половин лайм)
  • кориандър (листа)

За соса:

  • 5 с.л. зехтин
  • 2 бр. люта чушка (зелени)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 шепа кориандър
  • 1 шепа магданоз
  • 1 шепа див лук
  • 3 с.л. каперси
  • 5 бр. филе от аншоа
  • сок от лайм
  • 3 бр. листа от лайм (сушени)
  • морска сол

Начин на приготвяне:

За пастата марината разрежете небелените глави лук на четвъртинки и ги подредете в тавичка. Добавете небелените скилидки чесън и целите люти чушки. в предварително загрята фурна на 220 градуса 30 минути. 5 минути преди края добавете към зеленчуците и семената кимион и кориандър.

Прехвърлете изпечените зеленчуци, както са небелени и подправките в блендер и добавете щедра щипка сол, смлян черен пипер и зехтин. Пасирайте до получаването на гъста паста.

Намажете месото с пастата от отгоре и отстрани. Може да оставите месото да се маринова в хладилника за 1 нощ.

Печете месото в тава, върху решетка, в предварително загрята фурна на 80 градуса до желаната готовност. За средно изпечена степен ще отнеме около 1 час. Забодете термометър за месо в най-дебелата част на месото, за да проверите готовността.


  • 65 градуса за добре изпечено (well done)
  • 56 градуса за средно изпечено (medium)
  • 50 градуса средно неизпечено (medium rare)
  • 45 градуса за неизпечено (rare)

За салатата нарежете на възможно най-тънко зелето и червения лук и ги сложете в купа. Добавете смлените подправки и фино настърганата кора на лайма. Изтискайте и сока му. Разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути. Преди сервиране поръсете с листа кориандър.

За соса чимичури сложете в блендер стръковете магданоз, див лук и кориандър, като ги накъсате на 2-3. Отрежете дръжката на лютите чушки и ги нарежете на кръгчета, без да отстранявате семките. Добавете обелената скилидка чесън, сушените листа от лайм, филенцата аншоа и каперсите. Добавете зехтин, сок от лайм и сол. Пасирайте до гладкост.

Загрейте тиган на силен огън. Сипете 1 с.л. олио в него и запечатайте готовото парче месо от всички страни. Извадете го върху решетка. След 5 минути го намажете отгоре със соса. След още 5 минути го нарежете на парчета.

Сервирайте печения говежди стек със сос Чимичури и салата колсло в царевични тортили.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *