Днес ще се насладим на сочен и ароматен стек от контрафиле, приготвен до съвършенство и гарниран с класически аржентински сос чимичури. Месото се съчетава идеално със свежестта на билките и леката пикантност на соса, като създава вкусово изживяване, което остава в паметта.
Стек от контрафиле със сос чимичури
Марк МориартиНеобходими продукти:
- 1.2 кг говежди стек (от контрафиле)
- 8 бр. питка тортиля (царевични)
За пастата:
- 2 глави лук
- 4 бр. люта чушка (червени)
- 6 скилидки чесън
- 2 звездички анасон
- 1 с.л. кимион (семена)
- 1 с.л. семена от кориандър
За салатата:
- ½ глава зеле (бяло)
- 1 глава лук (червен)
- 1 ч.л. кориандър (смлян)
- 1 ч.л. кимион (смлян)
- сок от лайм (от половин лайм)
- кориандър (листа)
За соса:
- 5 с.л. зехтин
- 2 бр. люта чушка (зелени)
- 1 скилидка чесън
- 1 шепа кориандър
- 1 шепа магданоз
- 1 шепа див лук
- 3 с.л. каперси
- 5 бр. филе от аншоа
- сок от лайм
- 3 бр. листа от лайм (сушени)
- морска сол
Начин на приготвяне:
За пастата марината разрежете небелените глави лук на четвъртинки и ги подредете в тавичка. Добавете небелените скилидки чесън и целите люти чушки. в предварително загрята фурна на 220 градуса 30 минути. 5 минути преди края добавете към зеленчуците и семената кимион и кориандър.
Прехвърлете изпечените зеленчуци, както са небелени и подправките в блендер и добавете щедра щипка сол, смлян черен пипер и зехтин. Пасирайте до получаването на гъста паста.
Намажете месото с пастата от отгоре и отстрани. Може да оставите месото да се маринова в хладилника за 1 нощ.
Печете месото в тава, върху решетка, в предварително загрята фурна на 80 градуса до желаната готовност. За средно изпечена степен ще отнеме около 1 час. Забодете термометър за месо в най-дебелата част на месото, за да проверите готовността.
- 65 градуса за добре изпечено (well done)
- 56 градуса за средно изпечено (medium)
- 50 градуса средно неизпечено (medium rare)
- 45 градуса за неизпечено (rare)
За салатата нарежете на възможно най-тънко зелето и червения лук и ги сложете в купа. Добавете смлените подправки и фино настърганата кора на лайма. Изтискайте и сока му. Разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути. Преди сервиране поръсете с листа кориандър.
За соса чимичури сложете в блендер стръковете магданоз, див лук и кориандър, като ги накъсате на 2-3. Отрежете дръжката на лютите чушки и ги нарежете на кръгчета, без да отстранявате семките. Добавете обелената скилидка чесън, сушените листа от лайм, филенцата аншоа и каперсите. Добавете зехтин, сок от лайм и сол. Пасирайте до гладкост.
Загрейте тиган на силен огън. Сипете 1 с.л. олио в него и запечатайте готовото парче месо от всички страни. Извадете го върху решетка. След 5 минути го намажете отгоре със соса. След още 5 минути го нарежете на парчета.
Сервирайте печения говежди стек със сос Чимичури и салата колсло в царевични тортили.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.