Понякога най-простичките съставки създават истинска магия в чинията – нужно е само малко внимание, щипка вдъхновение и желание да приготвим нещо с душа. Тази рецепта за равиоли със спанак и козя извара е точно такава.
Нежното тесто обгръща плънката, в която спанакът носи пролетна лекота, а козята извара добавя онзи характерен завършек, който остава в мислите дълго след последната хапка. Ароматът на прясно приготвена паста, щедро поръсена с масло и салвия или лек доматен сос, носи усещането за дом – без значение къде се намирате.
Това не е просто рецепта. Това е покана да забавите темпото, да запретнете ръкави и да създадете нещо истинско. Равиоли със спанак и козя извара – малки джобчета щастие, които ви напомнят, че най-доброто се крие в простотата.
Равиоли със спанак и козя извара
Джъстин СкофийлдНеобходими продукти:
- 200 г брашно
- 2 бр. яйца
- 200 г извара (козя)
- 100 г спанак
- 50 г пармезан
- индийско орехче (настъргано)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- зехтин
За соса:
- 50 г масло
- салвия (няколко листа)
- пармезан
Начин на приготвяне:
За тестото сипете брашното върху плота и оформете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцата и ги разбийте първо с вилица, като смесвате постепенно с брашното. Омесете гладко и еластично тесто. Месете поне 5 минути с натиск. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да почине 30 минути.
За пълнежа смесете изварата с предварително сотирания и отцеден спанак (почистените листа спанак се сотират в тиган с малко зехтин, докато се свие, след като изстине, листата се нарязват и се отцеждат от излишната вода, овкусяват се със сол и черен пипер), настъргания пармезан и настърганото индийско орехче. Разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа в шприц.
Разделете тестото на две равни части. Поръсете едната част тест с брашно и я натиснете, за да стане плоска. Поръсете отново с брашно от двете страни тестото и го пуснете в машина за паста няколко пъти, до степента за най-тънко.
Разрежете разточеното тесто по средата, по дължина, на 2. Шприцовайте малки топчици от пълнежа в 3 реда върху едното парче разточено тесто. Поставете втората кора тесто, поръсете с брашно и притиснете внимателно с пръсти, за да изкарате въздуха и да запечатате равиолите. След това, с нож за паста изрежете отделните равиоли. Продължете по същия начин с втората част тесто.
Сварете равиолите в тенджера с вряща подсолена вода на порции, докато изплуват на повърхността, за 2-3 минути.
В метална или стъклена купа сложете маслото и листата салвия. Поставете я за кратко на водна баня, над варящите се равиоли, колкото да се разтопи маслото. Прехвърлете в купата сварените равиоли и хубаво ги оваляйте в маслото. Сервирайте равиолите топли, поръсени с малко настърган пармезан.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.