Миналата седмица търсех нещо различно за вечеря – да е леко, но да засити, и да не отнема половината ден в кухнята. Рових из шкафа и се оказа, че имам булгур, който все забравям да използвам. Комбинирах го с пилешко и реших да добавя зеленчуков мус от патладжани и тиквички. Получи се ястие, което на масата изчезна по-бързо, отколкото го приготвих. Вкусът е семпъл, но уютен – точно от онези рецепти, които искаш да повториш пак.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Пиле с булгур и зеленчуков мус
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. булгур
- 250 г пилешко филе
- ½ глава лук
- 4-5 с.л. заквасена сметана
- 4-5 с.л. кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 2-3 стръка магданоз
- тиквички (печени)
- патладжани (печени)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- кимион (на вкус)
- червен пипер (на вкус)
- зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
Запържваме нарязания на ситно лук до златисто. Добавяме и месото, нарязано на кубчета и го задушаваме с лука. Подправяме със сол, черен пипер, кимион и червен пипер. Добавяме измития булгур и разреждане с вода или бульон. Оставяме да къкри до готовност на булгура.
Пасираме печените зеленчуци (тиквички и патладжани) заедно със сметаната и киселото мляко и подправяне със сол, черен пипер, чесън и магданоз.
Поднасяме ястието с муса и разбъркваме, за да се получи кремообразна хомогенна структура.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.