Дори да не разполагате с достатъчно време за готвене покрай цялата тази еуфория около почивката, отделете си, защото рецептата от конкурса „Готви, снимай и спечели“ е за прекрасна мусака с патладжани. Добър апетит, приятели! 🙂
Рецептата е част от конкурса „Готви, снимай и спечели“
Мусака с патладжани
Нуредин РеджебовНеобходими продукти:
- 1.5 кг патладжани
 - ½ кг кайма (смес)
 - 3 бр. домати
 - 2 бр. моркови
 - 1 глава лук (или една връзка пресен)
 - ½ кг картофи
 - 3 с.л. ориз
 - 1 к.ч. олио
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 1 връзка магданоз
 - 2 с.л. галета
 - 2 с.л. брашно
 - сол (на вкус)
 - черен пипер (на вкус)
 
За заливката:
- 400 г кисело мляко
 - 3 бр. яйца
 - 1 щипка сода
 
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват на средно големи филии и се оставят за 1 час в тавичка с леко подсолена вода. След това се отцеждат от водата. Смесват се галетата и брашното. В сместа се отупват резените патладжан и се редят в добре намазнена тава. Пекат се в фурната при 200 градуса за около 20 минути, като се обръщат от двете страни.
В тиган с 2-3 с. л. олио се задушава ситно нарязания лук и морковите. Към тях последователно се добавят ситно нарязаните домати и картофи, както и измития ориз. Към сместа се прибавя каймата и се оставя на слаб огън за 5-6 минути. Накрая се добавя червеният и черният пипер, както и ситно нарязаният магданоз.
В тавичка се реди ред патладжан, върху него се изсипва сместа от тигана и отгоре се добавя също ред патладжан. Добавят се 2-3 чаши топла вода и сол на вкус. Пече се в умерена фурна за около 20-25 минути. След това добре разбитата заливка и се оставя за още около 5 минути във фурната. Ястието се сервира топло.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!

		
		
		
		